Četvrtak, Studeni 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada želi nastaviti dobru suradnu s organizacijama braniteljske populacije u ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona upriličen je prijem i radni sastanak s predstavnicima temeljnih braniteljskih organizacija Armije RBiH i HVO-a u ZDK, čiji su domaćini bili predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković.

Sastanku su prisustvovali Fatima Mahmutagić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Nazim Bećirović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, Vernest Karzić, predsjednik JOB "Unija veterana", Jusuf Rakman i Asim Omanović iz Saveza ratnih vojnih invalida, Pero Lujić, predsjednik HVIDRA-e te Dragan Janko, čelnik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a u ZDK-u.


Prenoseći pozdrave premijera Mirze Ganića, koji je bio spriječen da prisustvuje prijemu zbog sastanka u Vladi Federacije BiH, predsjedavajući Huskić je ponovio opredjeljenje aktualne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu da nastavi suradnju s braniteljskim udruženjima na način kako je to činila prethodna vlada na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem.

"Želimo da radimo zajedno i da održimo kontinuitet dobre suradnje. Nastojat ćemo da sve probleme rješavamo dogovorom", kazao je Huskić.

Braniteljska udruženja očekuju od Zeničko-dobojskog kantona da uskladi svoje propise sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih obitelji FBiH, čim bude donesen u Parlamentu FBiH.

Traže da se sustavno riješi pitanje pravne pomoći za branitelje koji su optuženi ili sudjeluju kao svjedoci u predmetima ratnih zločina, te da se institucionalno jačaju braniteljska udruženja kako bi se ova populacija mogla efikasnije boriti za pripadajuća prava. Poručili su kako žele graditi istinsko povjerenje i probleme žele rješavati kroz dijalog s vlastima, a ne proteste i šatorska naselja.

"U protekle četiri godine smo postigli napredak u rješavanju položaja braniteljske populacije i želimo ostati na tom kursu. Moramo se izboriti za dodatno povećanje budžeta kako bismo kroz nove projekte napravili još veći iskorak", kazao je ministar Čolaković.

Press služba ZDK