Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

INZ - Neurađena deratizacija ozbiljna zdravstvena prijetnja za građane

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je da neurađena ili loše urađena deratizacija predstavlja ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za sve građane.

- Provođenje preventivne sistematske deratizacije – proljetna i jesenja faza je obaveza. Uzimajući u obzir vremenske prilike, značajan pad temperatura u kratkom vremenskom intervalu, sve je učestalija pojava glodara u zatvorenim prostorima. Iz navedenog razloga je jako važno da se preventivna sistematska deratizacija sprovede na stručan i kvalitetan način, a odgovornost nije samo na onom tko provodi deratizaciju, nego i građanima i pravnim subjektima gdje se provodi deratizacija - ističu iz Instituta.

Stručnjaci INZ-a pojašnjavaju da ukoliko se navedene aktivnosti provode neplanski i sporadično, u konačnici one ne rješavaju problem glodara, čime se ne ostvaruje potreban preventivni efekt zaštite.

- Veoma je bitno da svi građani razumiju da svojim pravom izbora pružatelja usluge preventivne deratizacije, te načina na koji se ona provede preuzimate i rizik urađenog posla, odnosno posljedica koje mogu nastati, ukoliko te usluge budu urađene fiktivno, djelomično ili na nepropisan način. Zdravlje stanovništva mora biti “nulti prioritet” u ovoj djelatnosti - poručili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Deratizacijom se štetnim vrstama glodara sprečava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje, odnosno reducira broj ili onemogućava prisustvo štetnih glodara u stambenim i poslovnim prostorima, njihovoj okolini kao i drugim prostorima, mjestima boravka ljudi i vršenja proizvodno prodajnih djelatnosti.

(fena)