Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić: Vlada pripremila akcioni plan za izvršenje presuda, a dogodine će planirati sredstva za prijateljske nagodbe

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ukupne obaveze Zeničko-dobojskog kantona po osnovu pravosnažnih izvršnih presuda po tužbama zaposlenih u ovom kantonu iznose 155 milijuna KM, a taj dug sa zateznim kamatama narastao je na 300 milijuna - izjavio je ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić.


Komentirajući mirni protest grupe aplikanata u Zenici, Lovrić je kazao da je to problem koji je zatekao Vladu ZDK te da se vode aktivnosti na iznalaženju rješenja prihvatljivog za obje strane.


"Nakon niza sastanaka, Vlada je na sjednici 31. listopada donijela generalne mjere koje je naložio Europski sud za ljudska prava u Strazburu, a u skladu s mjerama donijeli smo Akcioni plan s rokom izvršenja od 22 godine. Po ovom planu, ZDK će u naredne 22 godine isplaćivati godišnje 13 milijuna KM na ime izvršnih sudskih presuda. Također, u budžetu za 2020. godinu ćemo planirati sredstva za prijateljske nagodbe i u toku je priprema javnog poziva", kazao je Lovrić.


On je podsjetio da je ZDK ove godine za izvršne presude isplatio 1,6 milijuna KM. Pored toga, u budžetu za 2019. planirano je 3,5 milijuna KM za isplatu po presudama Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, od čega je po osnovu nematerijalne štete i sudskih troškova već isplaćeno 500.000 KM, a preostali iznos nije isplaćen zbog "tehničkog problema". Naime, sud u Strazburu je naložio da se isplati nematerijalna šteta te izvrše presude domaćih sudova, s tim da se novac mora isplatiti na račune advokata koji su zastupali aplikante pred bh. sudovima.


"Međutim, mi smo od aplikanata dobili otkazivanje punomoći tim advokatima koji su ih zastupali pred domaćim sudovima, tako da smo u ovom trenutku došli u problem da ne znamo kome da isplatimo taj novac i na čiji račun. Bilo koje jednostrano otkazivanje punomoći bez odluke suda nije pravovaljano i to je stav Kantonalnog pravobranilaštva", kazao je Lovrić.


Ministarstvo financija o svemu ovome priprema informaciju koju će u petak razmatrati i zauzeti stav Vlada ZDK, vodeći računa da izvršavanjem presuda ne smije ugroziti ustavne funkcije i život u ovom kantonu.


Lovrić podsjeća da je Ministarstvo financija održalo niz sastanaka s aplikantima - prvi 25. listopada, a potom 8. studenog kada je primio 17 aplikanata, dok su na sastanak održan u prošlu srijedu, 13. szudenog, došli samo advokati koji su zastupali aplikante pred domaćim sudovima, ali ne i aplikanti i advokati iz Strazbura, koji su danas održali mirno okupljanje.


"Dugo godina se taj problem odugovlačio i nije se riješio. Ova vlada se uhvatila s tim u koštac i pokušava da nađe rješenje, međutim i ovog puta apeliram i na aplikante i advokate, koji su zastupali pred domaćim sudovima i Strazburu, da pokušamo naći rješenje", poručio je Lovrić.

Press služba ZDK