Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

ZDK: Data suglasnost za zaključivanje novog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, ministar zdravstva dr. Adnan Jupić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Omer Škaljo održali su sastanak s direktorima javnih zdravstvenih ustanova - Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici te općinskih domova zdravlja, na kojem je razgovarano o aktualnim pregovorima o usuglašavanju novih kolektivnih ugovora za zdravstvene radnike u ovom kantonu.

Članovi Pregovaračkog tima kantonalnog Ministarstva zdravstva informirali su sudionike sastanka da je sa Samostalnim strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK postignut dogovor o novim platnim koeficijentima, koji predviđa povećanje koeficijenata u dva navrata do kraja 2020. godine, tako da je na sastanku data suglasnost da se nastave aktivnosti u pravcu zaključivanja novog kolektivnog ugovora s ovim sindikatom.

U tijeku  su i pregovori s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, koji okuplja medicinsko osoblje i ostale radnike, ali se dogovor još ne nazire jer, kako je rečeno, zahtjevi sindikata premašuju realne mogućnosti Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Press-služba ZDK