Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Zahtjev za egzistencijalnu naknadu podnijelo 4.000 demobiliziranih branitelja u ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Općinske i gradske službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu u Zeničko-dobojskom kantonu dosad su primile oko 4.000 zahtjeva za ostvarivanje prava na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilizirane  branitelje mlađe od 57 godina koje će se isplaćivati iz proračuna  Ministarstva za braniteljska  pitanja ZDK.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković naveo je da realizacija tog programa ide očekivano dobro, jer su i prije nego su započeli aktivnosti izvršili dobru pripremu kako bi se procedura odvijala u najboljem svjetlu i što brže.

- Pripremili smo i formu mogućih rješenja kako bismo gradovima i općinama, kao prvostupanjskom organu, smanjili pritisak i omogućili što bržu realizaciju. Svjesni okolnosti pandemije potrebnu dokumentaciju smo sveli na minimum, a većinu dokumenata prvostupanjski organ pribavlja po službenoj dužnosti - rekao je Čolaković.

Pravo na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilizirane  branitelje predviđeno je Zakonom o pravima demobiliziranih  branitelja  i članova njihovih obitelji  FBiH. Borci mlađi od 57 godina to pravo ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina s nivoa FBiH. Prije uvođenja u pravo i početka isplate naknade u ovom kantonu, Ministarstvo za braniteljska  pitanja će provesti zahtjevni postupak revizije svih predmeta koje dostave gradske i općinske službe za braniteljsko -invalidsku zaštitu.

- Rebalansom proračuna za 2020. iznos sredstava za isplatu egzistencijalne naknade povećali smo sa 4,5 na pet milijuna KM. Nadam se da će ta sredstva biti dostatna za isplatu naknada za osam mjeseci ove godine, a za iduću ćemo morati osigurati značajno veći iznos - rekao je Čolaković.

Pravo na novčanu naknadu imaju nezaposleni demobilizirani branitelji mlađi od 57 godina koji su od travnja 1992. do prosinca 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

Uvjet je da se na evidenciji biroa nalaze najmanje 12 mjeseci, da su radno nesposobni ili da primaju mirovinu u iznosu 50 posto minimalne mirovine isplaćene u prosincu 2019., te da primanja porodičnog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plaće u ovom kantonu za 2019.

Iznos naknade bit će utvrđivan množenjem osnovice od četiri KM brojem mjeseci provedenih u OS BiH, saopćeno je iz Press-službe ZDK.