Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

MUP ZDK: Pojačane mjere policije na prevenciji i sankcioniranju neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehnike, poštivanja mjera i preporuka koje su naložili Krizni stožeri u FBiH, povodom epidemije virusa „COVID-19“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Iz PU Žepče dobili smo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Povodom predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika očekuje se povećana nezakonita i neovlaštena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava, kao i upotreba vatrenog oružja.  Navedena pojava je nezakonito ponašanje, te građani koji navedene radnje vrše izravno krše Zakon, te ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost drugih, što sa sobom nosi velike rizike koji se ogledaju u trajnim posljedicama po živote i zdravlje građana, a posebno djece i maloljetnika , uznemiravanje građana, narušavanje javnog reda i mira, kao i moguće izazivanje požara i eksplozija.

Misitarstvo unutrašnjih poslova Ze-Do kantona apeluje na građane da ne kupuju i upotrebljavaju pirotehnička sredstva, te da predstojeće praznike provedu i proslave dostojanstveno, bez upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, uz napomenu i upozorenje da će u navedenom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pojačati aktivnosti i rad u cilju suzbijanja ovakvih pojava, te da će se svako nezakonito ponašanje sukladno zakonu sankcionisati (KZFBiH i Zakon o JRiM u ZE-DO Kantona, čl. 3, stav 1.tačka.21 i 22, kažnjivo po čl. 6 stav 1. Tačke 1 i 2, pomenutog Zakona. Propisana novčana kazna od 200-500 KM i 150-400), te se napominju roditelji odnosno usvojioci staratelji maloljetne djece da sukladno zakonu imaju obavezu i odgovornost vezano za eventualno nezakonito ponašanje svoje djece i štićenika, te da će se isti sankcionisati ako je maloljetnik počinio prekršaj protiv JRiM (čl. 2, stav 1, točka 25, Zakona o JRiM ZE-DO Kantona, propisana novčana kazna 100-300 KM).

Građane pozivamo da se pridržavaju mjera i preporuka koje su naložili Krizni štabovi u FBiH, povodom epidemije virusa „COVID-19“ (obaveza korištenja zaštitnih maski, okupljanja do 30 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, distance između osoba), a vlasnike ugostiteljskih objekata pozivamo da svoje radno vrijeme prilagode sa naredbama (do 23 sata).

Molimo vas za razumijevanje i saradnju, kaže se u priopćenju iz PU Žepče.