Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Žepče dobili smo upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru koje prenosimo u cijelosti:


Budući da s toplijim danima dolazi vrijeme kada mještani naše Općine počinju s čišćenjem svojih poljoprivrednih površina od korova, ili slobodno vrijeme provode u prirodi često ložeći vatru, a imajući u vidu da je već evidentiran veliki broj požara na otvorenim prostorima, upozoravamo na sljedeće:

- Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 15 metara od objekata, te u trasama elektroenergetskih vodova tako da paljenje vatre, izgaranje gorivih tvari i širenje dima ugrožava šume, ratarske kulture, usjeve, nasade, vinograde, voćnjake, te odvijanje cestovnog saobraćaja stvaranjem dimne zavjese.

- Tijekom godine, prije i nakon završene žetve, uništavanja suhe trave, korova, rastinja i biljnih otpadaka može se obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem uz prisutnost potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz poduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

- Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;

- Osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti;

- U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123 ili policiju na tel. broj 122.

Napominjemo, da je odredbama Krivičnog zakona F BiH, za izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 1 do 8 godina. Stoga apeliramo na sve mještane naše Općine, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer Vaš mali nemar i nepažnja mogu prouzrokovati štete nesagledivih razmjera!

                                                                                                                                                                            OPĆINSKI NAČELNIK
                                                                                                                                                                           Mato Zovko, dipl. pravnik