Kurban-bajram muslimani će obilježiti u okolnostima pandemije koronavirusa. Iz Federalnog ministarstva zdravstva i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imaju savjete za građane kako obilježiti ovaj blagdan.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je građane da se ponašaju u skladu s prijedlozima nadležnih. Poziv se odnosi na ponašanje u vjerskim objektima, ali i izvan njih. Naloženo je da se džamije, mesdžidi i drugi objekti, kako je navedeno iz Islamske zajednice, temeljito očiste, dezinfikuju i provjetre uoči bajram-namaza.

"Mjere predviđaju, između ostalog, i osiguranje dezinfekcionih sredstava za ruke na ulazu u džamije, kao i klor za dezinfekciju obuće, onemogućavanje korištenja abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu, izrađene su uz konstataciju sa zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i nadležnim kriznim štabovima", obrazložili su iz Islamske zajednice.

Naglašeno je da bajram-namazu ne smiju prisustvovati osobe koje imaju koronavirus, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, onaj tko ima simptome koronavirusa, osoba kojoj je propisana izolacija ili kojoj je neko od ukućana u samoizolaciji, a često su u kontaktu.

Po dolasku u džamiju, objasnili su iz Islamske zajednice, vjernici su dužni: obaviti ličnu higijenu i uzeti abdest, ispravno nositi masku, izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu, izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu, nositi i koristiti vlastitu sedžadu prethodno dezinficiranu, obuću odlagati u pojedinačne kese, po dolasku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće te drugih higijenskih mjera.

Ukazali su i na način čestitanja Kurban-bajrama.

"Shodno infrastrukturnim mogućnostima, kao i vremenskim prilikama, predviđa se organiziranje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i s propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera", naveli su.

Islamska zajednica je zahtijevala otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti, prijema i drugih vjerskih manifestacija osim namaza. Osvrnuli su se i na način izvršavanja molitvi.

"Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na pet-sedam minuta, a dova uči odmah poslije farza. Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite", istakli su.

Islamska zajednica je pozvala na primjenu zaštitnih mjera i nakon blagdana naglasivši da glavni imam može poduzeti dodatne mjere. Objavili su i sugestije za postupanje s kurbanskim mesom.

- Muslimani koji su pripremili životinju za izvršenje propisa kurbana, dužni su primijeniti propise Islama koji se odnose na žrtvu kurbana u pogledu zdravlja, starosne dobi i drugih osobina odabrane životinje;

- sam čin žrtvovanja kurbana provesti prema propisima Islama;

- obradu mesa i svih dijelova kurbana obaviti tako da se ne umanji vrijednost ispravnog izvršenja propisa;

- podjelu kurbanskog mesa vršiti uz primjenu svih epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, kurbansko meso se može zadržati za vlastite potrebe;

- nejestive dijelove kurbana (unutrica i sl.) zbrinuti na ekološki prihvatljiv način u skladu s propisima Islama i važećim propisima državnih organa

- Rijaset Islamske zajednice preporučuje muslimanima da kožicu kurbana - bravčeta zbrinu na ekološki prihvatljiv način ili obrade i zadrže za svoje potrebe (postekija za klanjanje namaza i sl.). Oni koji to nisu u stanju učiniti, predat će je na sabirno mjesto. S goveđim kožicima treba postupati kao i do sada.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je u izjavi za Klix.ba upozorio da svako okupljanje može biti rizik i da je posebno potrebno zaštititi osjetljive kategorije stanovništva.

"Ako se već pozivamo na ljubav tijekom blagdana, onda je poželjno da blagdan obilježimo kod kuće, a da čestitamo koristeći sredstva komunikacije. Treba izbjeći ljubljenje, grljenje i držati preporučenu fizičku distancu", rekao je.

Građani su pozvani da poštuju epidemiološke mjere i nakon molitve u džamijama, a to se prije svega odnosi na masovnija okupljanja.

 klix.ba