Žepčanka magistrica sakralne umjetnosti Kristine Ćavar, akad. slikarica predstavit će svoj rad publici u Žepču.


U petak, 28. veljače s početkom u 19, 30 sati u galeriji Ljerke Njerš bit će upriličena izložba slika pod nazivom “Agonija i ekstaza” – put križa.

Izložba u Žepču ostaje otvorena do 13. ožujka 2020 godine, a istu organiziraju JU Dom kulture Žepče i DLU"Mrlja Žepče.

 

Kristina Ćavar u ovom ciklusu od 14 slika (akrilik na ljepenci, 30 x 30 cm) prikazuje jednu potpuno uobičajenu temu, koja se kroz povijest umjetnosti ponovila bezbroj puta, međutim ona je obrađuje na jedan potpuno drugačiji, svoj način.

Ona svoje likove, ekspresionistički naslikane, emotivne, suosjećajne, postavlja u krupni plan, približava ih promatraču, prikazuje ih kao nama bliske i nama jednake. Osim toga, ona ove već jako poznate scene postavlja u jedan novi prostor, specifičan za nju. Uz ljubav prema vjeri, ona ovdje iskazuje i svoju ljubav prema svemiru.

Iza likova na slikama otvara se beskrajni svemir, motiv naše znatiželje i razmišljanja o onome što se ondje nalazi, o vječnom životu. Kristinini su likovi izduženi, ekspresionistički, naslikani jednostavnim velikim plohama boje, a paleta se skoro uvijek sastoji od samo nekoliko boja: bijele, crne, crvene i zelenkaste, koje su ipak potpuno dovoljne da prenesu sve emocije koje u ovim trenucima postoje.

Likovi koji se na ovom putu susreću su suosjećajni, emotivni, u njihovim se susretima vidi ljubav, u njihovim se pogledima osjeti bol, a posebno su važan motiv ruke, koje su u prvom planu, privlače pogled promatrača, te čak i one svojim oblikom i manirom prenose osjećaje, baš kao i svaki dio ovih slika. U ovaj je križni put slikarica utkala i svoje osjećaje, a u nebo konstelacije i mijene mjeseca.

Ciklus počinje početkom Kristove muke, koja dolazi do svog vrhunca u trenutku pomrčine mjeseca, kada je svijet oblila tama. Ipak, nakon ovog trenutka rađa se novi mjesec, počinje novi život, novo svitanje. Baš kao što se i Krist uzdignuo iz svoje muke, tako se i čovjek nauči uzdignuti iz vlastite patnje.

Promatrač se ovdje može poistovjetiti s Kristom, a u njegovom uzdignuću može pronaći snagu za svoj ponovni početak. Osim toga, Kristinin svemir služi kao podloga za meditaciju, za nadu, za pronalazak mira u agoniji života. Ona ovim ciklusom približava Boga promatraču, i promatrača Bogu.