Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Program za oporavak od poplava: 15 milijuna eura za stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih obitelji

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Program za oporavak od poplava pruža podršku samoodrživom oporavku kroz stambeno zbrinjavanje 2.895 socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, i ekonomsko osnaživanje 555 domaćinstava kroz pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru.

"Europska unija je posvećena pružanju podrške BiH u oporavku od poplava. Kao najveći donator i u bliskoj suradnji s bosanskohercegovačkim vlastima, EU je podržala BiH s oko 83,2 milijuna eura kako bi se suočila s ovom prirodnom nepogodom. Tijekom sljedeće tri godine, Program za oporavak od poplava, za koji je EU odvojila 12,5 milijuna eura (i koji sufinanciraju lokalne vlasti i UNDP sa 1.9 milijuna eura) će podržati održivi oporavak zajednica pogođenih poplavama i klizištima u oba entiteta. Više od 2.800 osoba će imati direktnu korist od ovog Programa kroz obnovu i izgradnju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih tijekom poplava” kazao je Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

U sklopu Programa, u oktobru 2017. godine objavljen je Javni poziv za odabir korisnika pomoći, na koji se prijavilo 3.950 domaćinstava. Trenutno je u toku terenska verifikacija prijavljenih domaćinstava, po čijem završetku će biti objavljena konačna lista korisnika. Početak izgradnje novih i sanacija postojećih stambenih objekata planirana je za proljeće 2018. godine, nakon čega će uslijediti analiza potreba domaćinstava za koja će biti osigurani ekonomski paketi pomoći.

“UNDP i Europska unija surađuju već niz godina kako bi ublažili posljedice katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Tijekom prve faze Programa za oporavak od poplava (2014-2016) unaprijeđen je kvalitete života za 610,000 ljudi. Sada nastavljamo s aktivnostima kako bi najugroženijem stanovništvu, koje nije uspjelo da se oporavi, osigurali siguran smještaj i ekonomski poticaj za samoodrživost” kazao je Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH.Program za oporavak od poplava implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim Opštine i gradovima. Program se provodi na području 44 Opštine/grada: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.