Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Za rad na tržnici uvedena nova kategorija trgovac- pojedinac

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Detaljnije rečeno, za trgovca-pojedinca je kreiran povoljan ''financijski zakonski okvir'' za poslovno djelovanje koji se sastoji od plaćanja obveznih zakonskih doprinosa za MIO/PIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM, sa zbirnim iznosom svih doprinosa nakon obračuna od oko 153,55 KM. Također, djelatnost trgovca-pojedinca ima tretman niskoakumulativne djelatnosti iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim osobnim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM ( mjesečno, tada se ne moraju koristiti usluge knjigovođe). Trgovci su bili dužni uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog zakona u roku od 60 dana (do 24.12.2017.g.).

 

Cijena registriranja djelatnosti u Službi za gospodarstvo i financije Općine Žepče iznosi 50,00 KM i godišnja komunalna taksa iznosi 20,00 KM.

 

Putem ovih podataka je lako izračunati da mjesečna naknada iznosi 243,55 KM (uključujući i zakup štanda koji svakim danom iznosi 2,00 KM i subotom na pazarni dan 4,00 KM), trgovci-pojedinci moraju imati dokaz o porijeklu robe, izdavati račune za prodanu robu ali to ne mora biti fiskalni račun.