Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Blagoslov ispovjedaonice i zavjetna misa Sv. Ani u Radunicama

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U Radunicama nadomak Žepča, ovogodišnji je početak korizmenog vremena obilježio blagoslov nove ispovjedaonice. Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače ova župna zajednica molila je i zagovor svoje nebeske zaštitnice Sv. Ane.

Neposredno prije misnoga slavlja novoizrađenu ispovjedaonicu u župi Svete Ane u Radunicama, blagoslovio je žepački dekan, preč. Predrag Stojčević. Nazočne među kojima je bio i župnik iz Zavidovića vlč. Stipo Knežević, pozdravio je župnik domaćin vlč. Ilija Orkić. Poseban pozdrav uputio je onima koji svakog 26-og u mjesecu dolaze u ovu crkvu moliti zagovor Sv. Ane, zaštitnice majki, trudnica i djece.

U prigodnoj propovijedi u misi preč. Stojčević osvrnuo na misna čitanja – proroka Joela u vrijeme krize i gladi, kao i na značenje pepela u ljudskoj svakodnevici. „Pepeo predstavlja ništavnost, nevažnost, prolaznost – a takvi ćemo i mi biti ako se ne oslonimo na Boga i ne prepoznamo prave vrijednosti“, naglasio je žepački dekan.

Ispovjedaonicu su darovali vlč. Nikola Pranjić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je kršten u Radunicama i jedan dio svog života proveo u župi Radunice, te  tvrtka za preradu drveta Budo export d.o.o. iz Novog Šehera. Radove je izveo domaći majstor Blaž Antolović, prema nacrtu ing. Drage Rimca.

Spomenimo da se u jubilarnoj 150. godini postojanja župe Radunice, obavljaju se i drugi radovi u crkvi, kako bi se što ljepše dočekali ljeto i slavlje patrona. Kroz protekle tri godine sustavno se radi na obnovi crkve, koja je najstarija u žepačkom kraju. Tako je u prezbiterij ponovno vraćen stari oltar Sv. Ane, koji je izmješten za vrijeme II. vatikanskog koncila i reforme u sporednu lađu. Župljane je, pak, ponajviše obradovalo podno grijanje, uvedeno prije dvije godine.

Župnik je izrazio nadu da će nova ispovjedaonica biti što više u uporabi tijekom ovoga korizmenog vremena. A praktičnost i njezina ljepota bit će dodatan razlog za kvalitetnije obavljanje sakramenta pomirenja.