Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Katolici danas obilježavaju Veliki četvrtak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Veliki je četvrtak, kraj korizme i početak velikog trodnevlja u kojem se kršćani prisjećaju Kristova pashalnog misterija muke, smrti i uskrsnuća.

Veliki četvrtak spomen je i utemeljenja i dvaju sakramenata, Euharistije i sakramenta svećeničke službe.

Katolici se na Veliki četvrtak spominju Isusove posljednje večere, a svećenici kao sljedbenici Krista peru noge dvanaestorici, kao što je prema vjerovanju Isus oprao noge apostolima.

Pored toga, svećenici posvećuju ulje za krizmu, bolesničko pomazanje i ulje za katekumene. Na Veliki četvrtak slavi se i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.

Na posljednjoj večeri, odnosno na Veliki četvrtak, Isus je ustanovio red svećeništva i svetu euharistiju. Kršćani na Veliki četvrtk jedu zelje jer se vjeruje da je Isus na posljednjoj večeri s učenicima također jeo zelje te se zato u narodu Veliki četvrtak zove i zeljavi četvrtak.

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. U te dane ne zvone crkvena zvona, a u pojedinim krajevima se na Veliki četvrtak vezuju crkvena zvona. Vazmeno trodnevlje uočnica je najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.