Gdje ide novac prikupljen za puteve?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Loša putna infrastruktura godinama je trn u oku građanima BiH. Iako se službenici utrkuju u otvaranju autoputeva i puteva i najavljuju nove projekte, stvarna slika je potpuno drugačija. Prema računici, BiH na 100 kvadratnih kilometara ima svega 210 kilometara autoputa.

U prilog hvalisanju ne ide ni činjenica da građani BiH za potrebe izgradnje i obnove autoputova svakodnevno na osnovu onoga što kupuju, državi daju stotine tisuća maraka. A popis nije mali.

Tako npr. za naftu i naftne derivate, građani prosječno državi izdvajaju od 15 do 45 feninga po litru.

Akciza na kupovinu pakovanja od 20 kutija cigareta iznosi 2,60 KM. Od prošle godine cigarete su skuplje za 6,92 posto. Litra alkohola ili alkoholnih derivata građane prosječno košta oko 15 konvertibilnih maraka.

Ništa lošije, građani nisu prošli ni kada su u pitanju pivo i vino, gdje država uzima 25 feninga po litru. Za bezalkoholna pića država na svoj račun uzima 10 feninga po litru, dok će kupovina kave građane akcizno koštati između 1,50 i 3,50 marke.

Uzimanju od građana tu nije kraj. Na svaku kupljenu litru goriva, građani plaćaju 15 feninga za održavanje puteva i 25 feninga za izgradnju autoputova. Putarina za održavanje puteva se naplaćuje od 2006. i po tom osnovu Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) do februara ove godine je prikupila 2 milijarde i 524 milijuna maraka.

"S druge strane, postoji posebna putarina za izgradnju autoputova, koja se naplaćuje od 2009. godine. U početku je ta putarina iznosila 0,15 feninga po litru derivata, ali od februara prošle godine ona iznosi 0,25 feninga po litru. Po tom osnovu UIO je naplatila 1 milijardu 520 milijuna KM. Ova putarina se prikuplja na poseban podračun jedinstvenog računa i dijeli tako da FBiH pripada 59 posto, RS 39 posto i Brčko Distriktu dva posto", objašnjava iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Građanima se za izgradnju puteva, naplaćuje i porez prilikom registracije vozila. Kada se zbroje prikupljena sredstva po raznim osnovama, za potrebe izgradnje autoputova do sada je prikupljeno više od osam milijardi maraka, kažu ekonomisti. Tvrde da je u ovom slučaju jedino siguran račun koji su spomenuli u UIO. Ostatak sredstava ne. 

"Sve ovo ostalo završava u proračunima entiteta i služi za financiranje općih potreba koje vlade imaju, a najmanje za putnu infrastrukturu. Jer da je bilo zaista transparentno trošenje prikupljenih sredstava, mi bi do sada imali više autoputova nego Srbija i Hrvatska zajedno", kaže ekonomist Zoran Pavlović.

Međutim, i pored svih do sada prikupljenih sredstava, većina autoputova u BiH izgrađena je kreditnim sredstvima koja će se godinama vraćati, poručuju ekonomisti.

Na kraju 2017. godine, prema podacima nezavisne revizije, objavljenim na službenim stranicama javnih poduzeća, Autoceste Federacije BiH i Autoputovi RS, ukupni kratkoročni i dugoročni kreditni dug ovih poduzeća bio je milijardu i 650 milijuna maraka.

Od toga Autoceste FBiH kreditno su zadužene 919 milijuna, a Autoputovi RS 728 milijuna maraka, prenosi portal Akta.ba.