Zastupnički dom Parlamenta Velike Britanije glasao je protiv prijedloga Therese May za izlazak iz Europske unije, piše BBC.
Tako je protiv plana Therese May je bilo 432 zastupnika, dok je plan podržan sa samo 202 glasa.

Razlika u 230 glasova predstavlja svojevrstan povijesni poraz politike Therese May kada je riječ o Brexitu.

Britanska premijerka Theresa May rekla je u govoru, nakon što su poslanici većinom odbacili plan o Brexitu, da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obje strane slušaju volju britanskog naroda.

Prema analizama utjecajnih političkih analitičara, Velika Britanija će se od sinoćnjeg glasanja naći u nekoj vrsti političkog limba uz vrlo neizvjesnu budućnost.


Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je da vrijeme istječe, te da se zvaničnici Velike Britanije što prije moraju izjasniti o tome kako vide rješenje.


"Ako sporazum nije moguć i ako nitko ne želi ishod bez sporazuma tko će onda imati hrabrosti da kaže koje je jedino pozitivno rješenje?", napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


Ako Britanija ne ratificira dogovor s EU može se očekivati kaotičan izlazak iz bloka 29. ožujka, kada je formalno zakazan, navodi AP.

Kako sada stvari stoje, sve su prilike da će Europska unija ubrzati pripreme za scenarij prema kojem će Velika Britanija napustiti EU bez postignutog sporazuma.