Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U grčkom parlamentu rasprava o sporazumu s Makedonijom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Grčki parlament počeo je u ponedjeljak raspravu o povijesnom sporazumu čiji je cilj normaliziranje odnosa s Makedonijom, dan nakon što su u Atini izbili nasilni protesti protiv sporazuma.

Prespanskim sporazumom bi Makedonija promijenila  naziv u Republika Sjeverna Makedonija, dok bi u zamjenu Grčka povukla svoje primjedbe na ulazak sjevernog susjeda u NATO, a potencijalno i za Europsku uniju.

 O sporazumu se raspravljalo u ponedjeljak u odboru grčkog parlamenta za obranu i vanjsku politiku, koji je pod snažnim kritikama opozicijskih stranaka koje kažu kako previše priznaje Makedoniji.

 Plenarna sjednica grčkog parlamenta započet će raspravu u srijedu, prije glasanja koje je okvirno zakazano kasno u četvrtak.

 Vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa bori se da osigura većinu koja je potrebna za sporazum i možda će trebati podršku čak šest zastupnika opozicije, navodi AP.

 U nedjelju, nekoliko desetaka tisuća ljudi okupilo se ispred parlamenta kako bi protestirali protiv sporazuma, a najmanje 25 policajaca ozlijeđeno je tijekom sukoba s demonstrantima.