Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

EU i Japan otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Japan i Europska unija su u petak otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu, koja pokriva oko trećinu svjetske ekonomije.

Sporazum je i odgovor dvije strane na protekcionističke prijetnje, posebno one predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a obuhvaća područje s oko 635 milijuna ljudi.

- Europa i Japan šalju poruku svijetu o budućoj otvorenoj i poštenoj trgovini - napisao je u izjavi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Naš sporazum pokazuje da je trgovina više od samih kvota i carina ili milijuna i milijardi... Radi se o vrijednostima, načelima i poštenju - dodao je on. To uključuje načela "rada, sigurnosti, zaštite klime i potrošača", rekao je.

- Ovaj sporazum ima sve to - rekla je europska komesarka za trgovinu Cecilia Malmström.

On uklanja carine i doprinosi globalnim pravilima, istovremeno pokazujući svijetu da oboje ostajemo uvjereni u prednosti otvorene trgovine. Obaveze iz Pariškog sporazuma o klimi također su uključene u sporazum, napomenula je Malmström.

Japan će, po sporazumu, ukinuti carine na 94 posto uvoza iz EU-a, uključujući i za 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

Sporazumom se ukidaju japanske carine na sireve gauda i cheddar, koje iznose gotovo 30 posto, kao i na vino, koje se u prosjeku carini s 15 posto. Europska unija će sa svoje strane ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana, javlja Al Jazeera.

Tijekom osam godina nakon početka primjene sporazuma bit će ukinute carine na japanske automobile, a u šest godina na televizore, što je posebno važno za Japan.

Dvije strane su politički dogovor postigle u lipnju, a njegova ratifikacija završena je u prosincu.

 

Sporazum je sklopljen u razdoblju napetosti u globalnoj trgovini, nakon što je Trump, između ostalog, uveo carine na uvoz čelika i aluminija i krenuo razmatrati carine za automobilsku industriju koje bi mogle pogoditi i EU, i Japan, prenosi FENA.