Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Završen samit EU - Arapska liga: Nastaviti borbu protiv ilegalnih migracija

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu  završen je  dvodnevni samit Europska unija - Arapska liga.

U završnoj deklaraciji usvojenoj  u ponedjeljak na samitu navodi se da je intenziviranje suradnje između arapskih zemalja i Europske unije ključno za rješavanje problema između dviju strana.

Dodaje se kako je u narednom periodu potrebno nastaviti borbu protiv ilegalnih migracija.

"Ponovili smo naš stav o pružanju podrške izbjeglicama prema međunarodnom pravu, poštivanju ljudskih prava, osudi ksenofobije, odbacivanju ilegalnih metoda u borbi protiv ilegalnih migracija te nastavku borbe protiv trgovine ljudima", navodi se u deklaraciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dogovoreno je jačanje suradnje u cilju uspostave sigurnog okruženja u regionu, rješavanja sporova te jačanja društveno-ekonomskog razvoja.

Navodi se da je razgovarano i o izraelsko-palestinskom pitanju, i naglašava da je pružena snažna podrška dvodržavnom rješenju.

U završnoj deklaraciji je navedeno da je potrebno očuvati teritorijalni integritet i suverenitet Libije, Sirije i Jemena.

Istaknut je i značaj ograničavanja nuklearnog oružja, eliminacije oružja za masovno uništenje na Bliskom istoku te sprečavanja unošenja takvog oružja u region.

Navodi se da se ne smiju tolerirati bilo kakve aktivnosti i izjave koje potiču vjerske i etničke podjele.

Dogovoreno je da naredni samit bude održan 2022. godine u Bruxellesu.