Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Britanski parlament podržao novu strategiju premijerke May Brexita

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
 

Britanski parlament podržao je danas novu strategiju premijerke Therese May prema kojoj će parlament moći glasati o tome da li da se Brexit odgodi da Velika Britanija ne bi izašla iz Europske unije na kraju ožujka bez sporazuma o razlazu.

Donji dom britanskog Parlamenta glasao je s 502 glasa „za“ naprema 20, za amandman da se podrži obećanje premijerke May da će zastupnici moći da odlučuju o procesu o Brexitu ako ona do 12.ožujka ne uspije dobiti podršku tog tijela za sporazum o razlazu, prenosi Al Jazeera Balkans.

May je u utorak rekla da će u tom slučaju 13. ožujka Britanski parlament moći da glasa o tome da li da se izađe iz Europske unije bez sporazuma, a ako odluči da neće, da glasa ponovo sljedećeg dana, 14. ožujka o tome da li da traže odlaganje predviđenog izlaska Velike Britanije iz bloka 29. ožujka.

Današnje glasanje bilo je simbolično, s ciljem da osigura da vlada ne pokuša da se izvuče iz svog obećanja da će parlament o tome odlučivati. Britanski parlament odbacio je prijedlog Škotske nacionalne stranke o onemogućavanju Brexita bez sporazuma, ali je drugim amandmanom obavezao Vladu da to pitanje još jednom vrati pred Parlament ako prethodno bude odbijen plan o izlasku koji nudi britanska premijerka.

Odbačen je i alternativni prijedlog za Brexit koji je nudio lider opozicije Jeremy Corbyn, a koji je podrazumijevao jedinstvenu carinsku uniju i tijesne veze s Europskom unijom i nakon Brexita, prenosi FENA.