Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Europski parlament usvojio kontroverzni zakon o autorskim pravima na internetu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Europski parlament izglasao je preliminarnu verziju zakona o autorskim pravima na internetu, među kojima je i kontroverzni član 13 koji je prethodno izazvao velike debate.

Član 13. Zakona o autorskim pravima na internetu obavezuje platforme poput Facebooka, YouTubea i Twittera da filtriraju sadržaje koje korisnici postavljaju i provjeravaju da li je došlo do kršenja autorskih prava. 

Nacrt zakona usvojen je s 348 glasova za, 274 protiv i 36 suzdržanih. Države članice EU sada formalno trebaju odobriti ovaj zakon.

Prema ovoj rezoluciji, platforme društvenih medija morat će osigurati da preneseni sadržaj ne krši pravila o autorskim pravima, kompanijama će biti potrebni ugovori o licenciranju s nosiocima prava, a neprofitne organizacije moći će koristiti podatke u istraživačke i obrazovne svrhe.

Postojeći europski zakon o autorskom pravu datira još od 2001. godine kada tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka nisu imali toliki utjecaj na društvo kao danas. Dužnosnici EU svjesni su činjenice da puno materijala koji su zaštićeni autorskim pravima završi na internetu, a da ne bude plaćeno izvornim vlasnicima, a Europski sud pravde već dugo poziva na njegovu modernizaciju u skladu s digitalnim vremenom.

Član 13. ovog zakona kontroverzan je jer se dugo vremena vode žestoke rasprave. Novom zakonu žestoko se protive Google i Facebook koji dijeljenjem sadržaja dobivaju prihode od reklama te zagovornici slobodnog interneta koji strahuju da će tom mjerom doći do njegovog ograničavanja. Izdavači i umjetnici bili su za donošenje ovog zakona, jer smatraju da će tako osigurati da autori, umjetnici i novinari budu plaćeni za svoj rad.

Od sada bi platforme trebale biti odgovorne za sadržaj koji će trebati biti dijeljen u skladu s autorskim pravom. Prijenos djela u svrhu kritike, osvrta, ilustracije, karikature i parodije je zaštićen, čime se osigurava da će memeovi i GIF-ovi, sadržaj koji se temelji na tuđim djelima, biti i dalje dostupni na internet platformama, prenosi portal Klix.