Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

MMF i Svjetska banka više nisu najveći globalni zajmodavci

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju.

To je dovelo do toga da Kina dospije na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći tajni kreditor na svijetu.

Stručnjaci su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog džina i drugim financijskim tokovima, prenio je "Sputnjik".

Izvještaj pod nazivom "Kinesko kreditiranje u inostranstvu", čiji su autori Sebastijan Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kilu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Christof Trebek (Institut u Kilu), koji su istraživali brojne javne i ne toliko javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju više od šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i grantova za 152 zemlje.

Član tima Cristof Trebek izjavio je da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni povjeritelj, posuđujući velike iznose državama.

"Povećanje ukupnog odliva kredita u protekla dva desetljeća bilo je gotovo bez presedana, usporedivo samo sa valovima američkog službenog posuđivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata", rekao je on.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara — ili sa oko jednog postotka globalne ekonomske proizvodnje na više od šest postotaka.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Pored toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.