Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Johnson predstavlja posljednju ponudu za Brexit

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Foto/FENA

Britanski premijer Boris Johnson predstavit će danas svoju konačnu ponudu za Brexit Europskoj uniji i poručit će im da će, ukoliko se Brisel ne odluči, Britanija prestati pregovore i izaći 31. listopada iz Europske unije.

U svom završnom govoru na godišnjoj konferenciji konzervativaca, Johnson će se držati svog stava o Brexitu, nudeći stranci detalje onoga što je on opisao kao "fer i razuman kompromis", prenosi agencija Reuters.

Manje od mjesec dana do izlaska Britanije iz EU, budućnost Brexita je neizvjesna, a to je njegov najznačajniji geopolitički potez od Drugog svjetskog rata. Mogla bi napustiti EU sa sporazumom ili bez - ili uopće ne izaći.

- Prijatelji moji, bojim se da nakon tri i po godine ljudi se počinju osjećati kao da ih smatramo budalama. Oni počinju sumnjati da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da Brexit bude okončan - reći će Johnson u govoru čije je dijelove objavio njegov ured, a koji će on održati kasnije danas.

- Hajde da završimo s Brexitom 31. listopada, tako da 2020. godine naša zemlja može krenuti naprijed - navodi se u objavljenom govoru.

Više od tri godine nakon što je Velika Britanija glasala o izlasku iz EU na referendumu 2016. godine, razgovori o Brexitu ušli su bezizlaznu situaciju.

Johnson je odlučan da će rok od 31. listopada biti ispunjen, ali parlament je spriječio prepreke na tom putu - donošenjem zakona koji od njega traži da odgodi EU ako ne osigura prihvatljiv sporazum s Unijom na samitu 17.-18. listopada.

FENA