U petak, 2. rujna počinje predizborna kampanja za Lokalne izbore 2016.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća medije da tijekom izborne kampanje moraju poštivati Poglavlje 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata.


Sukladno naputcima RAK-a, Izbornom zakonu i Pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, 02.09. – 01.10.2016.godine, Radio Žepče će u okviru predizborne kampanje omogućiti političkim subjektima koji su se kandidrali na Lokalnim izborima za općinu Žepče, sudjelovanje u programu Radija pod jednakim uvjetima.


Političkim subjektima koji su se prijavili na Lokalne izbore 2016. za Općinu Žepče bit će omogućeno besplatno sudjelovanje u okviru slijedećih sadržaja :

-emisija „Lokalni izbori 2016-predstavljamo izborne programe i kandidate za OV Žepče,
-emisija „ Lokalni izbori 2016-predstavljamo kandidate za općinskog načelnika,
-emisija „Izborna kronika 2016“, emitiranje u terminu od 15:30 sati, svaki radni dan osim vikendom.

Redoslijed sudjelovanja političkih subjekata u neposrednom obraćanju, utvrđen je  žrijebanjem, dok je redosljed nastupa kandidata za općinskog načelnika utvrđen na osnovu redosljeda kandidatskih lista Centralne izborne komisije.


Točan redosljed i satnicu predstavljanja izbornih programa i kandidata za OV Žepče i kadnidata za općinskog načelnika možete pogledati na web portalu radiozepce.com.


Inače,  na web stranici Radio Žepča neće biti omogućeno političko oglašavanje. Radio Žepče će emitirati samo najave emisija i gostovanja političkih subjekata u svome programu, kao i informacije koje bude  dostavljala Centralna izborna komisija  i Općinska izborna komisija.


Prema Pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, članak 8., svaki politički subjekt ima pravo na 30 minuta /tjedno plaćenog oglašavanja.


Političko oglašavanje bit će odvojeno i naglašeno u odnosu na redoviti marketing program Radio Žepča.
Uredništvo zadržava pravo da ne emitira političke sadržaje koji koriste jezik mržnje.


Politički subjekti trebaju svoje narudžbenice za objavu političkih spotova ili javnih poziva koji su u domenu plaćenog oglašavanja, uputititi na adresu JU „Dom kulture Žepče“  za  Radio Žepče, najmanje 48 sati prije emitiranja.


Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. listopada u 7:00 sati i traje do njihovog zatvaranja, ističu iz RAK-a i podsjećaju da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružatelje audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Na području općine Žepče pravo glasa ima 24 665  građana koji će na dan izbora moći glasovati na 36 redovitih glasačkih mjesta, te će birati između 11 ovjerenih političkih subjekata i 5 kandidata za mjesto načelnika.