Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Zašto se kaže da je nekome upala kašika, a nekome sjekira u med!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Kada nekog zadesi iznenadna sreća, kada mu se desi nešto lijepo ili kad postigne neki uspjeh, obično kažemo da mu je „upala sjekira u med“. Kakvo je porijeklo tog frazeološkog izraza? A kome “upadne” kašika u med

Nekadašnji pčelari nisu znali za košnice i pitome pčele, nego su lutali po šumama u potrazi za rojevima divljih pčela i njihovim staništima punim meda. To nije bio lak posao, jer su pčele mkesta za sebe i med pronalazile u skrovitim šupljinama pri vrhovima drveća.
Skupljači meda morali su tako dosta da se pomuče penjući se po stablima i udarajući sjekirom ne bi li pronašli šupljinu pod korom.

Kada bi lovac na med naišao na skrovište, njegova sjekira bi lako probila koru drveta i odmah utonula u med što se smatralo velikom srećom. Tako je i nastao ovaj izraz.
Danas se, ponekad, kaže za nešto lijepo što nas je zadesilo da nam je „pala kašika u med“ što nije baš istovjetno s osnovnim značenjem, jer ono označava neočekivanu, iznenadnu sreću.

Izraz “Upala kašika u med” se koristi kada se objašnjava koliko je, zapravo, nečija sposobnost proporcionalna s njegovim uspjehom. Uglavnom, kaže se da je “upala kašika u med” onima, za koje se zna das u nesposobni, ali imaju zaleđinu, moćnog oca, majku, ljubavnika/cu, koji im sređuju dobre poslove ili pozicije u društvu.
Riječ je o osobama koje se okoriste određenom situacijom, sretnoo postignu neki uspjeh, pronađu priliku, itd.

bhpcelar.ba