Tragovi življenja na prostorima današnje Globarice  sežu u vrlo daleku prošlost. Mnoga kazivanja i legende, prenošene s koljena na koljeno, govore da život ovdje ima duboke korijene. Ostaci življenja iz srednjovjekovnih i turskih vremena bila su na više lokaliteta kao: „Strana “ Mate Jozino-vića, „Bašča“-Joze Borića-”Crnog“,„Orašje” i, lokalitet ispod Miščićkog groblja „Strana“ Ilije Borića «Supe», „Modrice“ u Tomićima itd. Posebno interesantan lokalitet nalazi se na Devetinskom brdu. Na tom prostoru nalaze se stećci, a jedan od njih je u današnjem groblju. Jedan od stećaka nalazi se kod stare škole u Devetinama, čije je otkopavanje iz zemlje vršio Jozo /Niko/ Matijević zvani Đanka. Znatan broj stećaka nalazi se na lokalitetu „Pazarić“. Smatra se da su ovi stećci još iz vreme na starih Ilira. 

Prvi pisani tragovi i spomen imena nekog od ovih sela spominje se daleke 1565. godine. Prema popisu Bosanskog sandžaka, u nahiji maglajskoj, daleke 1565. godine, u poreznim tefterima, spominju se mnoga naseljena mjesta, među kojima i Devetine pod rednim brojem 19. kao sitni vojni posjed sa doprinosom od 20.000 akči  (akča = tursko platežno sredstvo) 

Pored ove velike i značajne obljetnice, bit će obilježena i peta obljetnica HKUD "Naša baština".

Veliki jubilej i ovogodišnju manifestaciju uveličat ćei: ZAVIČAJNA ZAJEDNICA BH HRVATA TOVARNIK (RH) i izvorna skupina IZVORNI DAR.

Pokrovitelj manifestacije je načelnik općine Žepče,  Mato Zovko.

Medijski pokrovitelj Radio Žepče!

Budite nam dragi gosti poručuju iz Globarice!