Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Promovirana knjiga Arifa Odobašića

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Anto Zirdum, nagrađivani književnik i historičar, našao se u ulozi promotora. Akcenat je stavio na način i formu književnog djela, povijest nastanka i nestanka ilirskih plemena, posebno plemena Autarijati, te na važnost poznavanja vlastite historije. Književni znalac, profesorica bosanskog jezika i književnosti naroda BiH, Amela Hodžić, na svojevrstan način moderirala je cjelokupnom književnom večeri koja je ujedno radila lekturu romana. Za korekturu djela zaslužan je profesor bosanskog jezika i književnosti Nedžad Hodžić, svoje viđenje kompozicije, tematike, forme i načina obrade historijske tematike romana iznijeli su magistra bosanskog jezika i književnosti Emina Đelilović te književnik i novinar Said Šteta. Korice je dizajnirao Bulend Šačiragić dok je na uređivanju romana radila Anesa Džinić-Odobašić.

 

Za zabavni dio večeri pobrinuli su se Semin Smajlović koji je na maestralan način interpretirao i publikumu približio odlomak iz romana, Lamija Tutnjić sa končertinom na violini, Adem Zečak na gitari, te Ašir Mehmedović kao vokalni solista. Promociji su prisustvovali ministar za socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica ZE-DO kantona Nurđehan Šahinović, predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Jusufović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice prof. Džafer ef. Gračić, zamjenica direktora OŠ „Žepče“ Mina Hasičević, vijećnici OV Žepče, te brojni predstavnici kulturnog, vjerskog i društvenog života općine Žepče.

 

Vrijedan i značajan doprinos  izdavanju ovog romana dali su Federalno  ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZE-DO kantona, Općina Žepče i JU „Opća Biblioteka“ Žepče.

Medijski pokrovitelji promocije su Radio Žepče i portal Žepče.ba.

D.S