Brojne sugrađane, kod šehidskog mezarja, dočekala je starija grupa djece vrtića „Mumi“, koji su se pridružili povorci, noseći simbol Srebrenice, pravljen njihovim vještim rukicama.

Na platou ispred Doma kulture prikazan je performans koji je ove godine posvećen majci Srebreničanki, koja ispraća posmrtne ostatke svog djeteta na vječni počinak. U performansu su svoje učešće dali Vanesa Karso, Amar Bećirović i Anel Krnjić. „Spektar“ je uz pomoć MIZ Žepče i ove godine obezbijedio i podijelio 50 cvjetova Srebrenice, koje su izradile aktivistice Odjela za brak i porodicu.

Ovom prilikom, simbolično je pušteno 11 bijelih golubova koje je nesebično darovao Ibrahim Berbić. Golubovi su pušteni kao simbol mira, te simbol duša koje konačno pronalaze svoj smiraj.

Glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, u svom kratkom obraćanju uputio je dovu Bogu da se više nikada i nigdje ne ponovi zlo koje je zadesilo Srebrenicu i Bošnjake.

Udruženje „Spektar“ je i ove godine poslalo emotivnu poruku, na koju niko od prisutnih nije ostao ravnodušan, te je svaka puštena suza kazivala isto – da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica.

Ovim putem, iz Udruženja „Spektar“ Žepče se zahvaljuju svima onima koji od čuvaju od zaborava 8372 srebreničke žrtve, a posebno MIZ Žepče, KUD-u „Slovo o Žepču“ kao i Ibrahimu Berbiću.

D.S