Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U Žepču održan okrugli sto na temu „Uloga lokalnih vlasti u izgradnji povjerenja i jačanju suradnje između susjednih općina“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U ponedjeljak, 24.09.2018. godine s početkom u 11 sati u Sali OV Žepče upriličen je događaj pod nazivom "Naši razgovori", koji je imao za cilj ponuditi odgovore na temu „Uloga lokalnih vlasti u izgradnji povjerenja i jačanju suradnje između susjednih općina“ (Razumijevanje i suradnja na zajedničkim projektima).

„Naši razgovori“ organizirani su u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Na današnjem okruglom stolu u Žepču sudjelovali su načelnici općina Žepče i Zavidovići, predsjedavajući općinskih vijeća, vijećnici, predstavnici obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, javnih ustanova, predstavnici poslovnog sektora,CRS-a te mediji.

Moderator današnjeg okruglog stola i predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić navodi kako je zadovoljan današnjim sastankom, otvorenošću ljudi i spremnošću te iskrena želja za suradnjom i na nivou vlasti, na nivou kulture i socijalne politike. Zadovoljan je i suradnjom između općina a posebno između općina Žepče i Zavidovići koje zajedničkim rješavanjem problema ili barem zajedničkim učešćem i prijedlozima međusobno se pomažu za zajedničko rješavanje problema.

Cilj sastanka je kroz otvoren i iskren dijalog razumjeti životna iskustva i perspektivu drugih i ostvariti suradnju na aktivnostima koje mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.


Općina Žepče i općina Zavidovići nemaju otvorena pitanja ali imaju otvorene interese za rješavanje pojedinih problema u graničnim dijelovima susjednih općina. Rješavanje putnih i infrastrukturnih pitanja teče kao što je planirano u ovim općinama a one zajedno sudjeluju u još mnogo projekata koji se rade i vode ka uspjehu, kazao je Hašim Mujanović, načelnik općine Zavidovići .


Načelnik općine Žepče Mato Zovko podsjetio je na spremnost općine Žepče na svakodnevnu suradnju i uzajamno djelovanje pri rješavanju pitanja ili problema koji su od društvenog značaja. Naveo je i kako općina Žepče pored potpisane Platforme za mir ima implementira cijeli niz projekata koje pridonose očuvanju mira i povjerenja između lokalnih zajednica. Kao primjer tomu podsjeća i na integraciju dviju općinskih administracija u jednu kao i napore i trud svih građana i udruga općine Žepče i općine Zavidovići koji je iskazan prilikom poplava koje su pogodile našu i susjedne općine prije nekoliko godina.


Slušanjem drugih i otvorenošću prema drugima smanjujemo predrasude i bolje razumijemo mišljenja i iskustva drugih, što je polazište za izgradnju povjerenja i trajnog mira. To je upravo tema i svrha „Naših razgovora „Uloga lokalnih vlasti u izgradnji povjerenja i jačanju suradnje između susjednih općina“ (Razumijevanje i suradnja na zajedničkim projektima).

Otvorena diskusija  tijekom sastanka u Žepču jasno pokazuje interese svih sudionika današnjeg okruglog stola za budućom suradnjom  između ove dvije jedinice  lokalne samouprave usmjerene na sportsku,kulturnu ali i drugu suradnju, te pomoć pri rješavanju drugih pitanja kao što su pitanja putne infrastrukture i  suradnje na drugim poljima koji su od interesa svih građana koji žive  na području općine Žepče i Zavidovića i doprinose boljitku i suživotu.B.P