Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U Vukovaru održan 6. Susret mladih kemičara pod motom „Na mladima kemija ostaje“

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Susret je dio Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“.


Kao što smo i najavili u programu Radio Žepča, Katolički školski centar "Don Bosco" iz Žepča svojim istraživačkim radovima uspješno su predstavljali učenici Opće gimnazije i Tehničko-obrtničke škole.


Učenice Opće gimnazije Lucija Vrbić (IV. b), Ana Miškić (III. a) i Marija Jukić (III. a) pod mentorstvom prof. Slavice Jukić predstavile su se radom „Peroksidni broj lipida u prirodnim balzamima“.


„Cilj ovog rada bio je utvrditi zdravstvenu ispravnost korištenja prirodnih balzama ispitivanjem peroksidnog broja koji govori sadrži li mast i ulje prevelike količine produkata oksidacije masnih kiselina koji mogu biti štetni po zdravlje. Balzami su izrađeni u školskom laboratoriju od kvalitetnih prirodnih sirovina u kontroliranim uvjetima bez konzervansa. Za izradu su korišteni pčelinji vosak, shea i kakao-maslac, kokosovo i ricinusovo ulje, macerati gospine trave i smilja u djevičanskom maslinovom ulju te u malim količinama eterična ulja i vitamin E. Analizu balzama učenice su provele na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. Rezultati analize pokazali su kako su vrijednosti peroksidnog broja lipida u ispitivanim balzamima u skladu s Pravilnikom. „kazala je mentorica ovih učenica prof. Slavica Jukić.


Ovaj rad pridružuje ih svima koji zagovaraju zdrav životni stil i povratak prirodi, navode iz školske uprave.

 
Radom „Dobivanje aluminijeva alauna iz limenke“ predstavili su se gimnazijalci Boris Mikulić (III. b) i Stjepan Jozinović (III. b).


„ Cilj ovoga rada bio je probuditi svijest o važnosti recikliranja te pokazati kako se jednostavnim postupkom može iz aluminijske limenke dobiti vrijedan spoj poput alauna. Unatoč tomu što je recikliranje ključno za očuvanje energije i zaštitu okoliša, u BiH se svega 10 % otpada reciklira. Aluminijev alaun tehnički je najvažniji spoj iz skupine alauna. Ima široku primjenu te se ubraja se u kemikalije bogate ljekovite i kozmetičke vrijednosti. Učenici su dobili kristale alauna od komadića limenke u školskom laboratoriju uz visok postotak iskorištenja reakcije i upotrebom lako dostupnih kemikalija – sulfatne kiseline i kalijeve lužine.“ naglasila je profesorica prof. Slavica Jukić pod čijim mentorstvom je nastupila i ova ekipa.

Barbara Budim i Barbara Lukić, učenice Tehničko-obrtničke škole (III. a) pod mentorstvom Maje Stojanović na Susretu su predstavile rad „Sadržaj SO2 u bijelim vinima s područja općine Žepče“.


„Cilj ovog rada bio je prikazati kvalitetu vina proizvedenih na području Žepča kroz određivanje jednog od osnovnih parametara kvalitete – sumporova dioksida. Analizirani uzorci vina proizvedeni su u Vinariji Povratak od vinove loze koja je uzgojena na području općine Žepče. Proces sumporiranja vina od izuzetne je važnosti jer prevelike količine sumpora mogu značajno narušiti kvalitetu i okus vina te negativno djelovati na zdravlje potrošača. Dobiveni rezultati potvrdili su sadržaj sumporovog dioksida u dopuštenim granicama te da su izvršeni pravilni postupci sumporenja tijekom proizvodnje bijelog vina.“, kazala je mentorica djevojaka prof. Maja Stojanović.

 


Uvjereni smo da među našim učenicima ima puno onih koji žele razvijati znanstveni pristup proučavanja i da će ih ovakvi projekti koji promoviraju izvrsnost, originalnost, interdisciplinarnost i inovativnost motivirati da i u ovoj maloj žepačkoj sredini postignu dobre rezultate, poručili su iz ove obrazovne ustanove.

izvor:

 

Ekipa Radio Žepča čestita svim KŠC-ovcima na dosadašnjim ostvarenim rezultatima, i želi im još mnogo takvih jer je sljedeći susret mladih kemičara najavljen 2020. Godine