Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Dom zdravlja Žepče mjesec listopad obilježava borbom protiv karcinoma dojke

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Mjesec borbe protiv raka dojke tradicijski se održava u listopadu a 7. listopada proglašen je i Danom borbe protiv raka dojke.Tim povodom posjetili smo Dom zdravlja u Žepču gdje smo na ovu temu razgovarali s ravnateljicom Dr. Ana Zlovečera Jukić. Doktorica je podsjetila sve sugrađanke na važnost preventivne mamografije u borbi protiv ove bolesti.


Borba protiv raka dojke obilježava se i u našem gradu, pa je tako mogućnost besplatnih pregleda za žene starije od 50 godina u funkciji već od srpnja ove godine.


„Od 5.7.2018 pušten u rad mamograf u Žepču u Domu zdravlja sa stacionarom Žepče i od tog perioda odrađene su 232 mamografije, a otprilike je kod 5% mamografija pronađen patološki nalaz, što je veliki procent. „ rekla doktorica Zlovečera Jukić.


Zavodom za javno zdravstvo i Fondom zdravstvenog osiguranja ZDŽ osigurane su preventivne mamografije, a za svaku ženu mamografija je bitna jer ako se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost izlječenja je veća.


Dr. Zlovečera Jukić navodi kako je bitno skrenuti pozornost ženama da je karcinom dojke je sve češći kod mladih žena i da kod nas obolijevaju žene 45-60 godine te je stoga vrlo važno iskoristiti mogućnost besplatne mamografije koja će se raditi do kraja kalendarske godine.Vrlo je bitno tako prekontrolirati zdravlje i ako se nađe promjena idu dalje na dijagnostičku obradu i šanse za izlječenje su veće.

 

B.P