Svjetski dan i mjesec mentalnog zdravlja obilježit će se i u Žepču

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine od 1992. godine u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH). To je prigoda da se u više od stotinu zemalja diljem svijeta upozori na rastuću problematiku mentalnih poremećaja i bolesti s ciljem podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnoga zdravlja.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem svaki čovjek shvaća svoj potencijal, uspješno se nosi s normalnim životnim stresovima, radi produktivno i plodonosno te doprinosi svojoj zajednici. Mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca, ali i zajednice te čini preduvjet za optimalno funkcioniranje pojedinca, obitelji, zajednice i društva.


Da Žepče nije iznimka pokazuje i činjenica da od ove godine Centar za mentalno zdravlje Žepče ima nove prostorije za rad.
Ispred Centra za mentalno zdravlje u Žepču za Radio Žepče neuropsihijatrica Alma Mulić podsjetila je na važnost mentalnog zdravlja.

Dr. Mulić navodi kako je mentalno zdravlje podjednako bitno kao i fizičko da bi se osoba zbilja osjećala dobro. "Bitno je pričati o mentalnom zdravlju mladih ljudi jer od toga ovisi budućnost i nas kao pojedinca i zajednice u kojoj živimo. " navodi dr. Mulić.


Neuropsihijatrica poziva zajednicu, obitelj, zdravstvene ustanove da reagiraju na vrijeme ako primijete promjene ili bilo kakve smetnje, jer prevencija i pravovremeno reagiranje u većini slučajeva pomažu u potpunosti.


A da se malim ali sigurnim koracima približavamo zdravijem društvu pokazuje i činjenica da u našem gradu, u sklopu Centra za mentalno zdravlje postoji i Radna okupaciona terapija koja radi s osobama kojima je potrebna njihova pomoć. važno je naglasiti kako su svi uposlenici ovog centra stručnjaci koji rade i pomažući olakšavaju korisnicima svakodnevicu.

Iz Centra za mentalno zdravlje navode kako je broj korisnika stalan ali se osjeti blaga zainteresiranost i do kraja godine očekuju postupno povećanje istih.
Za bilo kakva pitanja, nedoumicu ili pak pomoć, možete se obratiti i direktno u ovaj Centar .


Kako to izgleda iz prve ruke imat ćete priliku vidjeti već u sljedećem tjednu, kada radove korisnika Okupacione terapije možete vidjeti prilikom otvaranja Ambulante u Ozimici, ali i direktno u Centru Obratiti se možete i u Centar za mentalno zdravlje u Žepču.


Na sam dan Mentalnog zdravlja, pored izložbe radova korisnika, dijelit će se i letci sa svim bitnim informacijama i o Centru i o zdravlju, a dijelit će se i zelene trakice kao simbol mentalnog zdravlja.

Promotivni letci bit će dostupni u Domu zdravlja, Stacionaru, Centru za socijalni rad u Žepče, Policijskoj upravi Žepče, Općini Žepče, Sudu u Žepču i Osnovnim i Srednjim školama.
B.P