Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Žepče: Počeo 5. Gospodarski forum općine Žepče, ovogodišnja tema „Znanje bez granica“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Peti po redu Gospodarski forum općine Žepče na temu „Znanje bez granica“ koji je danas u 12,00 sati otvorio općinski načelnik Mato Zovko u restoranu Califoria Lug-Brankovići, kao i prethodnih godina je okupio brojne goste iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.


Tako su danas pored direktora državnih institucija, javnih poduzeća, osnovnih i srednjih škola, predstavnika privatnog i nevladinog sektora, forumu nazočili Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, pomoćnik ministrice znanosti i nauke RH Vlado Prskalo, načelnici partnerskih općina Tovarnik Ruža Veselčić  Šiljaković i Stari Jankovci Dragan Sudarević, te brojni drugi.


Unutar središnje teme foruma „Znanje bez granica“, danas se u Žepču raspravljalo i o nekoliko podtema, među kojima i o tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“.
Izazov novog vremena je osposobljena radna snaga koja ima potrebne vještine i može odgovoriti zahtjevima pred kojima se nalazi privatni sektor u Bosni i Hercegovini. Kako doći do tražene radne snage? Kako motivirati radnike da svoja postojeća znanja i vještine unaprijede novim? Kada će poslodavci shvatiti da trebaju ulagati u znanje svojih radnika? Samo su neka od pitanja na koja su danas u Žepču odgovarali eksperti iz područja ekonomije, obrazovanja, zapošljavanja i  lokalnog ekonomskog razvoja iz BiH, RH i CG.


O tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“ govorili su predstavnici kompanije „Profil isolation“ iz Žepča, a pozitivna iskustva na tu temu podijelili su i predstavnici Općine Velika Kladuša koja je prva uspostavila Ured za dijasporu u BiH. Inače, dijaspora je potvrđena kao jedan od resursa Bosne i Hercegovine i to ne samo financijski nego i kroz mnoga znanja i vještine koje ljudi koji su otišli u zemlje EU i dalje mogu prenijeti i na taj način pomoći Bosni i Hercegovini.


Poruka 5. Gospodarskog foruma je da se moramo uvezivati i umrežavati, moramo početi vrednovati znanje i vještine, jer nije dovoljno to što steknemo na fakultetima i u školama, moramo stalno raditi na sebi. Ujedno danas šaljemo poziv svim razinama vlasti da pođu više ulagati u znanje i davati potporu u razvoju i stimulaciji malim i srednjim poduzećima za razvoj inovacija i tehnologija, zaključila je danas direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.


Inače, kao i prethodnih godina, organizatori gospodarskog foruma su bili Razvojna agencija Žepče i Općina Žepče.

 FOTO: Ivan Ćurić