Peti po redu Gospodarski forum općine Žepče na temu „Znanje bez granica“ koji je danas u 12,00 sati otvorio općinski načelnik Mato Zovko u restoranu Califoria Lug-Brankovići, kao i prethodnih godina je okupio brojne goste iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.


Tako su danas pored direktora državnih institucija, javnih poduzeća, osnovnih i srednjih škola, predstavnika privatnog i nevladinog sektora, forumu nazočili Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, pomoćnik ministrice znanosti i nauke RH Vlado Prskalo, načelnici partnerskih općina Tovarnik Ruža Veselčić  Šiljaković i Stari Jankovci Dragan Sudarević, te brojni drugi.


Unutar središnje teme foruma „Znanje bez granica“, danas se u Žepču raspravljalo i o nekoliko podtema, među kojima i o tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“.
Izazov novog vremena je osposobljena radna snaga koja ima potrebne vještine i može odgovoriti zahtjevima pred kojima se nalazi privatni sektor u Bosni i Hercegovini. Kako doći do tražene radne snage? Kako motivirati radnike da svoja postojeća znanja i vještine unaprijede novim? Kada će poslodavci shvatiti da trebaju ulagati u znanje svojih radnika? Samo su neka od pitanja na koja su danas u Žepču odgovarali eksperti iz područja ekonomije, obrazovanja, zapošljavanja i  lokalnog ekonomskog razvoja iz BiH, RH i CG.


O tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“ govorili su predstavnici kompanije „Profil isolation“ iz Žepča, a pozitivna iskustva na tu temu podijelili su i predstavnici Općine Velika Kladuša koja je prva uspostavila Ured za dijasporu u BiH. Inače, dijaspora je potvrđena kao jedan od resursa Bosne i Hercegovine i to ne samo financijski nego i kroz mnoga znanja i vještine koje ljudi koji su otišli u zemlje EU i dalje mogu prenijeti i na taj način pomoći Bosni i Hercegovini.


Poruka 5. Gospodarskog foruma je da se moramo uvezivati i umrežavati, moramo početi vrednovati znanje i vještine, jer nije dovoljno to što steknemo na fakultetima i u školama, moramo stalno raditi na sebi. Ujedno danas šaljemo poziv svim razinama vlasti da pođu više ulagati u znanje i davati potporu u razvoju i stimulaciji malim i srednjim poduzećima za razvoj inovacija i tehnologija, zaključila je danas direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.


Inače, kao i prethodnih godina, organizatori gospodarskog foruma su bili Razvojna agencija Žepče i Općina Žepče.

 FOTO: Ivan Ćurić