Glazba je univerzalni jezik.O važnosti glazbe i njezinom utjecaju na odgoj i obrazovanje ukazao je i poznati grčki filozof Platon koji je sve umjetnosti, a u prvom redu kvalitetnu glazbu, smatrao snažnim sredstvima za oblikovanje čovjekova karaktera. Poznata je Platonova izreka: „Što je u državi bolja glazba, bolja će biti i država“.

Učenici i nastavnici Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče prigodnim programom i odličnim koncertom u petak, 26. listopada u prostorijama škole proslavili rođendan i 22. godinu rada i postojanja ove obrazovne institucije u našoj općini.
Domaćini su svoj svečani program otvorili video ljetopisom koji je pratio rad u protekloj školskoj godini, najvažnije aktivnosti i uspjehe Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“.


U školskoj 2017/2018. godini nastavu su pohađala 404 učenika osnovne i srednje glazbene škole na 9 instrumentalnih odsjeka, a nastava se odvijala u matičnoj školi u Žepču, te 8 područnih odjela.


Osim redovite nastave, u ovoj ustanovi od izuzetne važnosti za glazbeno obrazovanje učenika su studijska putovanja i stručne ekskurzije koje su kulturno-edukacijskog karaktera kroz koja šire vidike učenika, kako bi postali što bolji glazbenici. Tako su tijekom protekle godine posjetili Sarajevo, Zagreb, Novi Sad i Dubrovnik.

 Koncert povodom Dana škole, Božićni koncert, te Proljetno-uskrsni i Završni koncert već odavno su postali tradicionalni, koji su veoma posjećeni od strane naših sugrađana što daju dodatnu vrijednost svemu što se radi u Glazbenoj Školi u Žepču.

U protekloj školskoj godini održano je preko 50 koncerta, internih sati i javnih nastupa, te su učenici i profesori glazbom uljepšali gotovo sva značajnija kulturna dešavanja u Općini Žepče, ali i šire, te podržali humanitarne projekte u našem gradu.

Tijekom protekle godine nastavljena je uspješna suradnja s Osnovnom glazbenom školom Jakova Gotovca u Novom Travniku čiji su predstavnici sudjelovali u svečanom programu i koncertu.

Učenici Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče u protekloj školskoj godini sudjelovali su na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima na kojima su ostvarili odlične rezultate te na najbolji način prezentirali dobar rad i veliko zalaganje.

Učenici su osvojili ukupno devet I. nagrada, šest II. nagrada, te sedam III. nagrada.U ovoj obrazovnoj ustanovi ponosni su na činjenicu da se iz godine u godinu povećava broj internacionalnih natjecanja na kojima sudjeluju naši učenici, što svakako govori o progresivnoj kvaliteti rada u školi.

U povodu proslave 22. rođendana tiskan je i 3. broj časopisa Vivat Musica, kako bi i u pisanoj formi zabilježili najvažnije aktivnosti i školske uspjehe, a kojega vrijedno uređuju učenici i profesori srednje glazbene škole.

“Ohrabreni svim dosadašnjim uspjesima i dobrim rezultatima ravnatelja, uprave, profesora i učenika Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromani攞eljno iščekujemo ono što nam donosi budućnost. U želji da glazbeni duh još više raste u našoj školi pripremamo i otvorenje novoga odsjeka naše škole, a to je odjel za saksofon. Sigurni smo da će naši vrijedni profesori i učenici nastaviti da svojim radom, upornošću i ljubavlju prema glazbi uspješno ispisuju nove stranice ljetopisa. Ostaje nam još želja da vam te nove stranice prezentiramo na sljedećem Danu škole, s nadom da će do tada biti završena i u potpunosti uređena naša moderna koncertna dvorana u kojoj ćemo s radošću širiti ljepotu glazbe i muziciranja“, najavili su iz ove obrazovne ustanove.

Tijekom svečanog programa ravnatelj Pero Zekić za doprinos radu i potporu GŠ Katarina Kosača Kotromanić Žepče uručio je priznanja profesoru Branku Radošu i ravnatelju GŠ Jakov Gotovac iz Novog Travnika.

Foto: facebook/Glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić