Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Žepački instruktori vožnje o povećanju cijena

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vijest o povećanju cijena za stjecanje vozačkih dozvola odjeknula je u proteklih nekoliko dana Bosnom i Hercegovinom. Kakav je stav o dosadašnjim cijenama i mogućem povećanju istih, saznali smo u razgovoru s instruktorima iz općine Žepče.

Predsjednik udruženja instruktora za obuku vozača općine Žepče Mirko Džambo istaknuo je kako će, ako se usvoji prijedlog nacrta s cijenom redovnog sata obuke od 35 KM biti malo previše za građane Žepča.

„Treba uzeti u obzir platnu moć naših građana pa onda donositi ovakve odluke. Velika većina naših kandidata su učenici koji su do sada obročno plaćala, a bojimo se kako nakon poskupljenja za neke i ta mogućnost neće predstavljati opciju“


Vlasnik autoškole Emina, Faruk Bečić za Radio Žepče je kazao kako cijena treba podignuta na neku razinu u kojoj odgovara svima ali takvu treba s godinama zadržati. „Idealan primjer cijene jednog sata obuke za mene je u iznosu od 25 KM, to najviše odgovara i kandidatima i nama kao instruktorima.“


„Treba imati na umu kako je ovo ipak prijedlog nacrta koji tek ide na izglasavanje i o kome se treba brinuti tek kada bude usvojen. Kao jednog od instruktora naravno da me brine razlika u cijenama i baš zato se zalažem za normalizaciju cijena“, kazao nam je vlasnik AŠ Alfa i Jastreb Marinko Kukolj.


Uz sve troškove koje instruktori imaju, i uz sve troškove koje kandidati trebaju ispuniti kako bi pristupili polaganju ispita treba pronaći zlatnu sredinu.


„Cijena od 20 KM po satu vožnje isplativa je i jednim i drugim“, kazao je Kukolj dodavši kako se od ukupne cijene vozačke dozvole koja je iznosila 1200 KM moglo sasvim dobro zaraditi i živjeti. Ovo sve ispod ili iznad na današnjem vremenu kao instruktoru je ipak previše.


Udruženje instruktora vožnje u Zenici pozdravlja uvođenje jedinstvenih kriterija i cijena polaganja vozačkih ispita, smatrajući ipak da su troškovi preveliki za prosječnog kandidata, a s ovom izjavom slaže se i većina instruktora koja djeluje na području općine Žepče.


Sličnog je mišljenja i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i sporta ZDK, Mehmed Mustabašić, koji je naveo kako su cijene previsoke, ali će jedinstveni pristup uvesti više reda u ovu oblast i proizvodit će se kvalitetniji vozači.


Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH, a naredni korak je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH.


Autoškole će biti dužne da usvoje minimalnu cijenu nastavnog sata u roku od 90 dana ako ova odluka stupi na snagu.