Sedamnaesti dan mjeseca studenog u cijelom svijetu se obilježava kao znak sjećanja na studentske proteste u Pragu koji su održani na taj dan 1939. godine protiv nacističke okupacije, a uhapšeni studenti su streljani bez prethodnog suđenja.


Žepački srednjoškolci mirnim hodom kroz Žepče pozdravili obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i odali počast ubijenim studentima. Također ova akcija je spojena s projektom koji govori o problemu mladih koji odlaze iz Bosne i Hercegovine. Učenici SMŠ Žepče povodom toga održali su "tihi" hod kroz grad.


Okupili su se ispred SMŠ Žepče te se uputili kraj školske dvorane, kraj policijske postaje, zatim se uputili do male trzne,kraj džamije, osnovne škole i došli do krajnje točke kod Doma kulture. Tu su se učenici grupirali i pokazali svoje transparente i poslali tako poruku, vlastima, upravama, ljudima.

Na transparentima su bile poruke poput : "Ako smo mi vaša budućnost, zašto ne date da je gradimo?" "Odlazim" ali također bile su poruke "Ja imam razlog ostati" "Želimo budućnost ovdje" i slično. Cijeli hod je ispratio MUP Žepče.


Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na odlazak mladih iz BiH, segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju, te je ovogodišnji slogan „Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas NE dijele“. Vijeće učenika SMŠ Žepče, prošetali su danas gradom noseći plakate s istim porukama i ovim činom pokazali kako njihova populacija ne smije i ne treba biti zaboravljena od stane vlasti.


Aktivnosti koje se provode sastoje se od flash moba i panel diskusija, a imaju za cilj ukazati na sve veći problem odlaska mladih, ali i na loše strane obrazovnog sistema, priopćeno je iz Asocijacije.


Kroz aktivnosti nastoje ukazati na segregaciju u obrazovanju, odnosno fenomen „dvije škole pod jednim krovom“ , o čemu su u Žepču nedavno debatirali srednjoškolci iz Bugojna i Žepča.