Dolaskom hladnijeg vremena počela je sezona grijanja koja sa sobom nosi niz opasnosti za građane.

Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama, zimi nastaju požari u objektima, koji za posljedicu mogu imati i smrtne ishode. 

Stoga je važno da građani u svojim obiteljskim i privrednim objektima paze na sljedeće:


1. Redovno vršiti provjeru ispravnosti sustava za grijanje, a popravak istih povjeriti stručnim osobama. Kod popravaka jako je važno koristiti originalne dijelove. Sve vrste sustava za grijanje mogu predstavljati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljene ili ako nisu redovno održavane.


2. Obavezno održavajte dimovodne kanale.


3. Redovito servisirajte peći na plin.


4. Budite oprezni pri paljenju peći na kruta goriva jer zbog nepažnje, odjeću osobe može zahvatiti plamen. Također, ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći s benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom.


5. Odmaknite tepihe i drugi zapaljivi materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline.


6. Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja, tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili smeće s drugim gorivim otpadima.


7. Ne prekrivate električne grijalice odjećom ili krpama.


8. Molimo na pojačan oprez kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje.


Ako uočite požar ili dim iz objekta, odmah pozovite vatrogasce na 123!