Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepčanka Kaja Pavlović: Pomogli su mi naporan rad, trud, disciplina, rano ustajanje i vjera da ću uspjeti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Upoznavši Kaju Pavlović, shvatite da ste upoznali ženu koja je snažna kao stijena. Shvatite da želite biti u njenoj blizini, da želite kao ona ponosno koračati visoko uzdignute glave i biti podrška drugima. Ne, Kajin put nije bio lagan, no ova hrabra Žepčanka je na najbolji mogući način iskoristila karte koje joj je dodijelio život. Kaja je danas poduzetnica koja širi svoj biznis, a ujedno pruža svesrdnu podršku drugim ženama.
Kaja Pavlović

Kajo, danas kada pogledate unazad, koje su to vještine i osobne karakteristike koje su vam najviše pomogle na poslovnom putu? Vaša obitelj vam je također dala snažnu podršku?

Kada sam prije 6 godina postala samohrana majka troje djece, gledala sam kako da stvorim za djecu i sebe normalan život. Ja sam bila domaćica, bez radnog iskustva i jednu godinu sam šila za njemačku firmu koja je proizvodila opremu za automobile. Nakon toga, zajedno sa bratom pokrećem biznis i nakon dvije godine sam se osamostalila, i pokrenula svoj obrt. Uvijek i u svemu moja djeca su mi bila moj vjetar u leđa i moja vjera da moram uspjeti. Tako je i danas, sve što radim, radim bolje njihovo bolje sutra.

Ključna karakteristika, ja bih rekla osobina, je bila vjera. Vjera da ću uspjeti. Također, veoma važan je bio i naporan rad, trud, disciplina, rano ustajanje, dug radni dan, a i danas je tako. Veoma važna je i disciplina upravljanja novcem, praćenje potrošnje i ulaza novca. Od naizgled bezizlazne situacije, uz puno zalaganja, discipline, vrijednog rada, danas sam samostalna poduzetnica. Istina, puno sam se odricala i puno se i dan danas odričem, jer stalno ulažem u svoj biznis.

Registrirali ste svoj obrt prije tri godine, na koji način ste se predstavili tržištu i kako ste došli do dovoljnog broja klijenata? Da li ste u početku imali sve isplanirano ili ste jednostavno počeli raditi i svojim radom privlačiti klijente?

Kada sam počela razmišljati što je to čime bih se ja mogla baviti, kao neko tko nije imao radno iskustvo, shvatila sam da znam ono što većina žena zna – čistiti. Tako sam došla na ideju da se počnem baviti dubinskim čišćenjem, a usluge koje nudim su dubinsko čišćenje auta i namještaja te čišćenje stambenih prostora, a uskoro proširujem svoje djelatnosti. Na početku nisam imala sve planirano, jer kroz posao uvijek učite nešto novo. Svojim radom ali i reklamiranjem na društvenim mrežama sam proširila svoj posao. Posebno važan i nezamjenjiv alat promocije i dolaska do novih klijenata je preporuka, odnosno zadovoljni klijenti koji vas sami dalje preporučuju.Kad govorimo o poticajnim mjerama, da li ste koristili neke od poticajnih mjera koje su dostupne u vašoj lokalnoj zajednici ili na višim instancama vlasti?

Za ove tri godine samostalnog poslovanja, uspjela sam iskoristiti jednu poticajnu mjeru za samozapošljavanje, no kada govorimo o drugim vidovima poticaja, oni su uglavnom rezervirani za poljoprivredu i mi iz uslužnih djelatnosti nemamo priliku da apliciramo. Meni kao maloj poduzetnici koja radi na proširenju posla, i koja će zapošljavati više ljudi bi veoma dobro došao poticaj za kupovinu mašina koje koštaju po nekoliko tisuća maraka.  

Vaša energija, iskustvo, spremnost da pomognete usmjerava ka vama druge žene koje imaju poslovnu ideju. Koji vid podrške je najpotrebniji ženama koje razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode?

Ženama treba financijska podrška, ali i ohrabrenje da neko stoji iza nje. Ovo mogu biti institucije koje će davati jasne smjernice, informacije, podršku i savjete za sve one koje krenu u pravcu samozapošljavanja (kao što je naša Razvojna agencija Žepče). Tko nije iskusio što znači zaraditi nekoliko stotina maraka mjesečno, a da ne govorim o tisuću ili više, taj ne zna koliko vjere, truda ali i sreće je potrebno. Ženama nedostaje hrabrosti, nije lako da jedna žena s troje djece krene u biznis, i ja se trudim svojim primjerom pokazati da je sve moguće.

U sklopu projekta „Osnažene žene za snažne zajednice“ koji implementira Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa šest lokalnih zajednica u FBiH, zvanično je s radom započeo i Klub za podršku poduzetništva žena općine Žepče čija ste vi članica. Općina Žepče na čelu s načelnikom, ali i kroz Razvojnu agenciju Žepče daje veliku podršku poduzetnicima ove općine, kao i osnivanju Kluba. Koje su naredne aktivnosti koje će pokrenuti klub?

Želim reći da je samo formiranje Kluba za podršku poduzetnicama odlična ideja, jer nam daje prostor da se umrežimo, predstavimo svoje usluge i budemo podrška jedna drugoj. Također, na ovaj način ćemo zajedno identificirati i definirati probleme s kojima se poduzetnice susreću, te uz podršku naše lokalne vlasti iste rješavati. Iako je iza nas period novogodišnjih blagdana, mi smo pokrenule humanitarnu akciju za pomoć stradalima u potresu: Žepče za Petrinju i Glinu. Pozivamo sve ljude dobre volje da svoje novčane donacije uplate na navedeni žiro račun i budu dio pozitivne priče o zajedništvu i humanosti.

 I za kraj, podijelite s nama što je to što vas je tjeralo naprijed u najtežim trenucima, što je vaša pokretačka snaga i vaš životni moto?

Moja djeca su mi bila pokretač za sve dobro u životu, i sve što želim je da uspijem da budu ponosni na mene. Moj moto je: „Možeš sve jer za sreću nikad nije kasno, ali moraš izaći iz zone komfora i tad životno putovanje počinje“. Ja sam 17 godina bila domaćica i s 36 godina sam se usudila da pokrenem biznis, da uzmem sve što mi život pruža i evo me rame uz rame s mnogim poduzetnicima koji su se nekad činili nedostižnim. Ako mogu ja, možete i vi.

poduzetna.ba