Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

FOTO I AUDIO: Unikatni stolovi poduzeća Prlić Žepče jedinstveni na tržištu BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Poduzeće Prlić d.o.o iz Žepča  svojim jedinstvenim i unikatnim proizvodima dodaje još jedan.


Predivne stolove izrađene u kombinaciji drveta i epoksi  smola. Radi se o vrhunski kvalitetnim stolovima i novim inovativnim proizvodima ovog poduzeća.


Prema riječima prokuriste  Dragana Prlića ne postoje dva ista stola. Radi se o unikatnim proizvodima visoke kvalitete rustikalnog stila koji prati prirodnu liniju drveta.
Podsjećamo poduzeće Prlić iz Žepča se jedino u BiH bavi izradom hrastovih dužica koje se koriste za izradu visoko ocijenjenih  barrique( barik) bačvi, bez kojih je proces proizvodnje vina nezamisliv.


A ovu vinsku priču upotpunili su zanimljivim i originalnim komadima namještaja koji je namijenjen vinotekama, pivskim i vinskim podrumima a koji je također rađen od masivnog, visokokvalitetnog hrastovog drveta. A svemu navedenom dodajemo i djelatnost izrade namještaj od starih greda a prepoznatljivost i zanimljivost su svakako njihovi kreveti.
Iako se radi o proizvodima koji su namijenjeni specijaliziranom kupcu, i nemaju odliku komercijalnosti, moramo istaknuti njihovu osebujnost i jedinstvenost a prema načinu izrade riječ je o vrhunskim unikatnim proizvodima.


Donosimo priču o novim proizvodima, stolovima, izrađenim od drveta u kombinaciji s epoksi smolama i novim strojevima koji su opet jedini u BiH, radi se o specijalnim pilama koje mogu da režu trupce polumjera 190 centimetara.


Da imate kvalitetne proizvode koji vas izdvajaju od drugih, nešto što ima vaš pečat i unikatnost morate imati potrebne strojeve i najvažniji resurs na koji smo mi iznimno ponosni a to su naši djelatnici koji svakodnevno izrađuju  naše visokokvalitetne proizvode, jedinstvene na tržištu BiH a koji su svoje mjesto našli na tržištu Europske unije, istaknuo je Prlić.

 

„Mi smo postali prepoznatljivi  na širem području po proizvodnji barrique bačvi. Barrique bačva  je najzahtjevniji  proizvod u bačvarstvu. Za proizvodnju se koristi drvo hrast, a izrada se nije puno  promijenila u zadnjih 100 godina.


Kako svega petnaest posto prikupljenog hrasta bude iskorišteno za proizvodnju vrhunskih barrique bačvi, odlučili smo da preostalih 85 posto koristimo  za izradu namještaja za vinske i pivske podrume, vinoteke ali i kućanstva“, kazao je Prljić


Kako navodi Prljić, u ovom poduzeću već dvije godine rade na pripremi novih proizvoda. Na ovom projektu radili su s jednim njemački kupcem, ali zbog korona krize morali su samostalno ubrzati rad na svojim novim inovativnim proizvodima.


Riječ je o programu namještaja, unikatnih stolova iz jednog komada i stolova u kombinaciji drvo-epoksi smole.


„Trend je da se koriste rustikalniji proizvodi. Mi se opredjeljujemo za ono čega ima malo na tržištu pokušavajući da budemo prvi ili među prvim koji to proizvode rade.
Epoksi smole su prirodne smole koje  se odlikuju velikom čvrstoćom i mogu biti u raznim bojama i nijansama. Mi smo prošle godine poslali svoja tri djelatnika u njemačku na edukaciju za rad s epoksi smolama što je izuzetno složeno i tehnološki  zahtjevni proces.


Savladali smo  proces rada, opremili smo se i tehnološki da možemo to sve ispratiti. U pripremi je izrada web stranice i  kataloga sa željom da se što bolje predstavimo javnosti
Drugi program u koji ulazimo još ozbiljnije je izrada ploča stolova većih dimenzija  iz jednog komada   drveta. Radi se o dimenzijama ploča od metar pol do pet metara, širina ploča  je od devedeset do stotinu trideset  centimetara debljina je od šest do devet centimetar.  Tako da jedna ploča bude teška od 150 do 200 kilograma a to sve ide u kombinaciji s metalnim postoljem odnosno nogama.


Mi sada izbacujemo jednu paletu nogu. Pripremit ćemo varijantu koju kupac odabere: vrstu daske,  na koji način da se daska formira, koju boju epoksi smole. Izrada bi išla po narudžbi.  Znači radi se isključivo o unikatnim i jedinstvenim proizvodima i na svijetu ne postoje takva dva stola. Što je posebnost  ove priče“, ističe Prljić.


Poduzeće Prljić Žepče je prvo poduzeće  u BiH  koje ima opremu za rezanje trupaca velikih dimenzija, polumjera i do 180 centimetara. Posjeduju i opremu  i za blanjanje i brušenje velikih ploča, gdje su u tehnološkom smislu spremni u potpunosti odgovoriti zahtjevima tržišta.


Pored svega navedenog ovo poduzeće veliku pozornost posvećuju i zaštiti okoliša. Tijekom  i tijekom proizvodnog procesa iskoriste sirovinu u potpunosti,  tako da ističu da su poduzeće koje uopće ne proizvodi otpad nego sve iskoriste, za gotove proizvode i energent.


Poduzeće s vizijom koje prati novitete na kojima će bazirati paletu svojih proizvoda.


„Mi se moramo baviti onim što nitko ne radi , gdje je potrebno dosta ručnog rada. Tu vidimo svoju šansu.
Prati trendove i pokušavaju da budu prvi u svojim drvnim inovacijama.


Do prije godinu i pol dana smo bili jedino poduzeće u Bih koje je iz njemačke uvozila šlepere daske za kupce.  U  Žepču smo iste  obrađivali vraćali nazad i  finalizirali“, zaključio je Prljić.
Prljić ističe sve veći problem nabavke trupaca, te cijene sirovine. Nadležni moraju zaštiti domaće proizvođače kaže Dragan Prljić.


-U zadnjih mjesec dana pojavili su se kineski kupci koji kupuju najbolji trupac, zbog čega je i cijena porasla za 40 posto, dok domaćim proizvođačima ostaje slabija klasa-kaže Prljić.
Kada je u pitanju poslovanje firme „Prlić“ u pandemiji, Dragan Prljić kaže, kako nisu otpuštali radnike ali su imali obustavu rada od 20 dana što  je smanjilo promet za cca 5 % i to na domaćem tržištu.


Tvrtka trenutno posluje s 15, a proizvodnja  se odvija u proizvodnim halama,sa svom odgovarajućom infrastrukturom,na cca 1200 m2 zatvorenog prostora ,te 2300 m2 otvorenog uređenog prostora.

Svu dobit ovo poduzeće investira u nove mašine i opremu s intencijom razvijanja finalizacije proizvodnog procesa.


Već duži niz godina nalaze se među deset brzorastućih poduzeća u bih.


Poduzeće „Prlić“ izvozno  je orijentirano i oko 60 posto svojih proizvoda plasira na inozemnom tržištu, Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj.