Predsjedavajući UO Udruženja penzionera/umirovljenika općine Žepče, Vlado Marković, gostovao je u studiju Radio Žepča, te nas izvijestio o aktivnostima i problematici ovog udruženja.

Obaveze po pitanju 2020.godine su završene, usvojeno je Izvješće o radu uz dobar poslovni rezultat, istakao je Marković. Od ukupno 2300 članova, u protekloj godini je izvršen obilazak oko 500 porodica, a zabilježena su i 103 smrtna slučaja, što bi se statistički svelo pod liniju normale, kaže Marković.


Govoreći o tekućoj godini, kao i o problematici s pandemijom korona virusa, Marković kaže da je stanje „katastrofalno“.


„U 2020.godini, kako sam naveo, imali smo 103 preminula člana, u 2019. ih je bilo 120, što smo smatrali abnormalno velikom cifrom, no šta se u međuvremenu dešava? Zaključno s trećim mjesecom ove godine, mi već imamo 50 isplaćenih posmrtnina, što će reći da je to dva puta više nego što je normalno. Ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, a ja se ipak nadam da neće, to bi značilo preko 200 ljudi ili povećanje preko 10%. U ovim trenucima, na nivou Federacije, smrtnost je super-alarmantna. Članarine koje mi dobijamo jedva da mogu pokriti same pogrebne troškove, koji iznose do 400 KM. Prošle godine za 103 smrtna slučaja isplatili smo 36.000 maraka, a ove godine, za tri mjeseca, imamo 50 smrtnih slučajeva i isplaćeno je 17.500 KM. Iako imamo i ostale redovne troškove, posmrtnine redovno isplaćujemo i trudit ćemo se da taj segment ne ostane zakinut, iako ćemo ove godine možda morati sredstva preusmjeriti iz nekih drugih planiranih aktivnosti“, zaključio je Vlado Marković predsjednik UO Udruženja penzionera/umirovljenika Žepče.