U ponedjeljak,  16.8.2021. godine u kino dvorani Doma kulture u Žepču upriličena promocija knjige „Fortunal“ Pere Topića iz Orahovice.

Knjiga je pisana u formi autobiografske proze, koja daje isječke iz života autora i njegovim uspjesima i gubicima. U knjizi je mnoštvo fotografija i dokumenata od kojih su neke i po prvi puta objavljene.

Knjiga se sastoji od  tri poglavlja Fortunal, Oluja na Balkanu i Uragan Zora pete (UZP) kategorije.

Posjetitelji su prije i nakon predstavljanja  imali prigodu pogledati izložbu fotografija i  dokumenata vezanih za „Fortunal“.

O knjizi su govorili Branka Janko, dugogodišnja glavna i odgovorna urednica Radio Žepča i dopisnica Večernjeg lista, koja je i do sada surađivala s Perom Topićem na njegovim proteklim izdanjima i Petar Marinčić Perin školski kolega i prvi dopisnik Slobodne Dalmacije iz Žepča.

Na samom početku promocije, u ime organizatora, nazočne je pozdravio ravnatelj Doma kulture Žepče Miroslav Ilić zahvalivši  Peri na ustrajnom radu i promociji Žepča kako kroz pisanu riječ tako i kroz fotografije i video zapise.

U svom osobnom osvrtu na knjigu „Fortunal“ Branka Janko je istaknula da  knjiga  predstavlja svjedočanstvo vremena koje je utemeljeno na osobnom iskustvu i zapažanjima autora.   Prikazuje situacije iz djetinjstva, na ratnom putu kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, kao novinar i snimatelj RTV Rijeka kako je zapisao, u BiH doživljavao je neugodne  ali i ugodne trenutke u ratnom vihoru. Govori o zatočeništvu u Zenici, razmjeni, osjećajima koji su ga pratili, ljudima koji su s njim bili i radili u tom vremenu.

„Knjiga „Fortunal“ predstavlja autobiografski zapis s brojnih putovanja, životnih bitaka, Bitaka Hrvata žepačkog kraja i ljudi koji su u autorovom životu sudjelovali na bilo koji način. Iako smo i sami svjesni da se životi sastoje od lijepih i manje lijepih trenutaka, autor u svojoj autobiografskoj knjizi govori s pozitivnim emocijama, čak i u situacijama koje i nisu bile za njega ugodne. Mnogi bi o tome govorili s osudom ali autor oprašta, ali ne zaboravlja“, istaknula je Janko.

U svom kratkom obraćanju Petar Marinčić se osvrnuo na dugogodišnje prijateljstvo koje traje još iz školskih klupa koje se kasnije kroz novinarstvo samo nastavilo.

Na samom kraju nazočnima se obratio i sam autor koji se zahvalio svima koji su ga pratili na njegovom putu stvaranja istaknuvši da je knjiga „Fortunal“ njegova ujedno  posljednja knjiga.

Pero Topić se prigodnom zahvalnicom i knjigom na poseban način zahvalio Zoranu Iliču u ime dugogodišnje suradnje na mnogobrojnim projektima.

Mnogobrojni prijatelji koji su nazočili promociji knjige u Žepču barbi Peri Topiću nakon svih doživljenih fortunala poželjeli su mirno more i malo bonace.