Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Pravo na braniteljsku stipendiju ostvarila 2.033 studenta u ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministarstvo za braniteljska pitanja Zeničko-dobojskog kantona okončalo je natječajnu proceduru za dodjelu stipendija studentima iz braniteljske populacije za akademsku 2020/2021. godinu, a pravo na stipendiju ostvarilo je 2.033 studenta sa područja ovog kantona.

 

Ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da je za stipendije izdvojeno 2,3 miliona KM, što je značajan iznos u vrijeme pandemije s obzirom na slabije punjenje proračuna, ali je izrazio žaljenje što, za razliku od prethodne dvije godine, stipendije nisu dobili svi studenti koji su podnijeli prijave i ispunili formalno-pravne uvjete iz javnog poziva.

 

- Došlo je do izmjene Zakona o visokom obrazovanju u smislu bezuvjetnog prelaska na narednu godinu studija, tako da smo imali značajno povećanje broja zahtjeva za koje bi trebalo osigurati gotovo 3 miliona KM. Uspjeli smo dodijeliti stipendije svim studentima u malim općinama, međutim u većim općinama to nismo mogli - rekao je Čolaković, navodeći da je u odnosu na 2014. godinu broj broj odobrenih stipendija veći za 700.

 

Najveći broj stipendija dodijeljen je studentima u Zenici 437, Zavidovićima 237, Visokom 223, Tešnju 218, Žepču 202, Kaknju 170, Maglaju 160, Brezi 114, Olovu 113, Varešu 79, Doboj Jugu 46 i Usori 34.

 

- Ostaje nam žalbeni rok. Obavijestili smo općine da mogu izdavati rješenja na koja se ulaže žalba, a nakon rješavanja po žalbama u drugostupanjskom  postupku uputit ćemo naloge Ministarstvu financija za isplatu stipendija - rekao je Čolaković.

 

Godišnja stipendija za prvu godinu studija iznosi 800 KM, a za drugu i ostale godine studija te drugi studijski ciklus, iznos stipendije je 1.200 KM. Stipendija se isplaćuje u osam mjesečnih rata.

 

Press služba ZDK