Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Povratak učenika u škole u ZDK ovisi od razvoja epidemiološke situacije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić izjavio je da odluka o povratku učenika u školske klupe, koji trenutno pohađaju online nastavu, zavisi od toga kako će se razvijati epidemiološka situacija u ovom kantonu.

Epidemiološka slika je još uvijek nepovoljna, ali broj novooboljelih učenika i nastavnika opada.

U prethodnih sedam dana, zaključno s 13. travnja, u osnovnim i srednjim školama bilo je 13 oboljelih učenika, 21 nastavnik i šest ostalih radnika, dok je tjedan ranije koronavirus potvrđen kod 18 učenika, 32 nastavnika i osam ostalih radnika.

- Situacija je još uvijek nepovoljna, tako da sve osnovne i srednje škole i dalje rade po online modelu. Tokom ovog tjedna mi ćemo ponovo, u skladu sa ovlaštenjem koje nam je dala Vlada ZDK-a, razmotriti situaciju i u suradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva eventualno mijenjati odluku - rekao je Kozlić.

Naveo je da ovo ministarstvo čeka odgovor Kriznog štaba na zahtjev da prosvjetni radnici budu prioritet za cijepljenje, što je usuglašeno s prosvjetnim sindikatima.

- Radi se o oko 5.500 zaposlenih u obrazovanju, što je velik broj i to će svakako ovisiti od priliva vakcina u ZDK. Naš stav je da svi u obrazovnom sektoru moraju biti u vrhu prioriteta za cijepljenje - rekao je Kozlić, priopćeno je iz Press službe ZDK.