Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Vlada ZDK dodatno ublažila protupandemijske mjere

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kojim su dodatno ublažene protupandemijske mjere u ovom kantonu.

Slijedeći jučerašnju naredbu Vlade Federacije BiH, naredbom Vlade ZDK omogućeno je okupljanje 30 osoba u otvorenom i 20 osoba u zatvorenom prostoru, dok je ograničenje kretanja pomjereno na 23,00 do 05,00 sati.

Pratit ćemo redovno trendove i ako se stanje nastavi poboljšavati te ako budemo imali podršku građana i ovo ne shvatimo kao kraj pandemije, na narednim sjednicama ćemo ići u dodatno popuštanje mjera i normalizaciju života“, rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić.

Krizni štab je usvajajući Informaciju o epidemiološkoj situaciji u ZDK zaključio da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja odnosno smanjenja broja novooboljelih, umrlih i hospitaliziranih pacijenata.

Jupić je iznio podatak da je u periodu od 28.4. do 4.5. registrirano 157 novih slučajeva oboljenja, tako da sedmodnevna incidenca iznosi 44, što je znatno manje nego prije nekoliko tjedana kada se ta incidenca kretala do 300.

Od ranijih restriktivnih mjera koje je donijela Vlada ZDK, na snazi ostaje zabrana održavanja svadbi i proslava, zabrana muzike uživo i posluživanje nargila u zatvorenim prostorima.