Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Krizni stožer ZDK: Sve bolja epidemiološka situacija, za sedam dana potvrđeno 12 novih slučajeva

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu još uvijek je nepovoljna, budući da je na snazi stanje epidemije u FBiH, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja, odnosno smanjenja broja novooboljelih i smanjenja broja umrlih, zaključio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva ZDK usvajajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 U periodu od 7. do 13. lipnja potvrđeno je 12 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 1,7 novih slučajeva. Tjedan prije (31.05.-06.06.) ukupan broj pozitivnih bio je 45, a tjedan prije toga (24.05.-30.05.) broj novopotvrđenih slučajeva bio je 42, navodi se u informaciji.

 - Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjem tjednu imaju niže vrijednosti i dio su trenda smanjenja tokom četiri prethodna tjedna. Broj novopotvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana čini kumulativnu incidencu od 3,3 na 100.000 stanovnika, što je nastavak trenda smanjenja ove incidence u odnosu na prethodni period - zaključio je Krizni stožer.

 Do sada je ukupno obavljeno 72.000 testiranja, pomoću PCR metode i brzih antigen testova, a potvrđeno 14.429 slučajeva infekcije. Broj umrlih je 1.097. U ovom kantonu trenutno je aktivno 35 slučajeva.

 - Uočljivo je da ZDK među velikim kantonima ima najmanji broj oboljelih, ali i najmanji broj testiranja. Kada se posmatra stopa smrtnosti, ona iznosi 3,06 posto u odnosu na 2,47 u FBiH, 3,06 u Kanonu Sarajevo i 2,36 posto u Tuzlanskom kantonu - stoji u informaciji.

 Do sada je zaprimljeno i distribuirano 27.126 doza cjepiva, od čega je utrošeno 24.183 doze, a neutrošeno 2.928. Cjepiva su distribuirana u sve javne zdravstvene ustanove na području kantonu. Nisu zabilježene ozbiljne neželjene reakcije tokom cijepljenja.

 - Odbačeno je svega 15 doza. S obzirom da se radi o multidoznim pakiranjima cjepiva, izuzetan je uspjeh da je postotak odbačenih cjepiva samo 0,06 % - navodi se u informaciji.

 Krizni stožer je predložio Vladi ZDK-a da važeće epidemiološke mjere, odnosno naredbe za zdravstvene ustanove, inspekcije, policiju, gradove i općine, poslovne subjekte, vjerske zajednice i građane, a koje ističu u četvrtak 17. lipnja, ostanu na snazi još 14 dana iz razloga preventivnog djelovanja.

 

Press služba ZDK