Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Uplaćena egzistencijalna naknada nezaposlenima braniteljima mlađim od 57 godina

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je uplatu egzistencijalne naknade za 3.751 razvojačena branitelja mlađa od 57 godina, a za ovu namjenu izdvojeno je 582.600,00 KM.

 

Ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković ističe da je Vlada ZDK na 113. sjednici usvojila Informaciju o dodjeli sredstava novčane egzistencijalne naknade za razvojačene branitelje u 2020. godini, koja je obuhvatila sve provedene procedure od usvajanja Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji ("Službene novine FBiH“ broj: 54/19), kojim je ovo pravo predviđeno, do konačne isplate sredstava na račune korisnika u 2020. godini.

 

Prema njegovim riječima, postotak izvršenja proračuna na Transferu za egzistencijalnu naknadu za 2020. godinu iznosi 97,81 posto, a utrošena su sredstva od blizu 5.000.000,00 KM. To, ističe, pokazuje opredjeljenje Vlade i ovog ministarstva spram razvojačenih branitelja i njihovog doprinosa u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

 

Ističe da je Ministarstvo za braniteljska pitanja među prvima u Federaciji Bosne i Hercegovine donijelo podzakonski akt, Uredbu o novčanoj egzistecijalnoj naknadi za razvojačene branitelje("Služene novine ZDK" broj: 06/20) kojom je navedenoj kategoriji omogućeno ostvarivanje predmetnog prava. U cilju što efikasnije i transparentnije raspodjele sredstava, dodaje, Ministarstvo je zaključivanjem ugovora sa ovlaštenom softverskom kućom putem ISVDV sistema efikasno riješilo pitanje isplata i praćenja utroška sredstava kao i postojanje jedinstvene baze podataka svih korisnika egzistencijalne naknade.

 

Prvostepeni spisi sa rješenjima i popratnom dokumentacijom u ovom ministarstvu su zaprimljeni već u travnju 2020. godine kada počinje postupak revizije. Isplata prve naknade izvršena je 15.09.2020. godine.

 

- Ovi podaci dovoljno govore o entuzijazmu Vlade i Ministarstva da se u što kraćem roku omogući svim potencijalnim korisnicima uvođenje u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu i na taj način im se omogući poboljšanje ekonomsko-socijalnih prilika u kojim žive - kaže ministar Čolaković.

 

Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od travnja 1992. do prosinca 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva.

 

Press služba ZDK