Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Krizni stožer predložio produženje mjera za još 14 dana, zdravstveni sustav se sprema za novi val pandemije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je kantonalnoj Vladi da iz preventivnih razloga produži važeće epidemiološke mjere i preporuke za još 14 dana. Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantnu još uvijek nepovoljna, jer je u FBiH i dalje na snazi pandemija, ali da svi parametri ukazuju na znatno poboljšanje epidemiološke slike.

 -  U zadnjih sedam dana imali smo 4 novootkrivena slučaja, 10 aktivnih slučajeva i bez smrtnih ishoda. I bolnički kapaciteti su relaksirani, a u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT) imamo desetak pacijenata - rekao je Jupić.

 Dodao je da Vlada ZDK čini sve što je u njenoj moći da se zdravstveni sustav pripremi za mogući četvrti val pandemije te da je u tom smislu KBZ-u jučer odobrila sredstva u iznosu od 1,3 milijuna KM za ugradnju lifta na Odjelu za infektivne bolesti, proširenje razvoda kisika te nabavku novih električnih bolničkih kreveta.

 - Vršimo pripreme za eventualni dolazak sljedećeg vala da bismo ga spremno dočekali, mada sam optimista da novi val neće biti snažan kao u ožujku i travnju - rekao je Jupić.

 Naveo je da proces imunizacije teče predviđenim tokom uz limitiranost brojem cjepiva, te da je do sada zaprimljeno i distribuirano 41.590 doza cjepiva, od čega je utrošeno 30.107 doza.

 Podsjetio je da je na nedavnom sastanku u Vladi FBiH najavljen dolazak većeg broja cjepiva i da je zdravstveni sustav u ovom kantonu spreman da izvrši masovnu imunizaciju. U tom smislu naloženo je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) da pripremi izmjene Plana imunizacije, kojima bi se omogućila masovna imunizacija stanovništva.

 - Pozivamo sve one koji su neodlučni i protiv cijepljenja da još jednom razmisle da nam se sutra ne desi da imamo dovoljno cjepiva, ali da građani ne žele da se cjepe - rekao je Jupić.

 Napomenuo je da se očekuje dolazak i veće količine kineskog cjepiva Sinofarm, koje je zasad priznato u zemljama okruženja Hrvatskoj i Sloveniji, a očekuju se i cjepiva drugih svjetskih proizvođača.

 Jupić je istakao da na nivou države BiH još nije uveden jedinstven dokument o cjepljenju, te da će INZ dotad nastaviti izdavati tzv. "žuti karton" koji je priznat na granicama.

 Krizni stožer izvršio je raspodjelu 22.000 briseva, od čega 20 posto bolnicama u Zenici i Tešnju a ostatak domovima zdravlja, dok je po istom modelu izvršena i raspodjela 3.680 brzih antigen testova za korona virus.

 

Press služba ZDK