Krizni stožer Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je kantonalnoj Vladi da iz preventivnih razloga produži važeće epidemiološke mjere i preporuke za još 14 dana. Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantnu još uvijek nepovoljna, jer je u FBiH i dalje na snazi pandemija, ali da svi parametri ukazuju na znatno poboljšanje epidemiološke slike.

 -  U zadnjih sedam dana imali smo 4 novootkrivena slučaja, 10 aktivnih slučajeva i bez smrtnih ishoda. I bolnički kapaciteti su relaksirani, a u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT) imamo desetak pacijenata - rekao je Jupić.

 Dodao je da Vlada ZDK čini sve što je u njenoj moći da se zdravstveni sustav pripremi za mogući četvrti val pandemije te da je u tom smislu KBZ-u jučer odobrila sredstva u iznosu od 1,3 milijuna KM za ugradnju lifta na Odjelu za infektivne bolesti, proširenje razvoda kisika te nabavku novih električnih bolničkih kreveta.

 - Vršimo pripreme za eventualni dolazak sljedećeg vala da bismo ga spremno dočekali, mada sam optimista da novi val neće biti snažan kao u ožujku i travnju - rekao je Jupić.

 Naveo je da proces imunizacije teče predviđenim tokom uz limitiranost brojem cjepiva, te da je do sada zaprimljeno i distribuirano 41.590 doza cjepiva, od čega je utrošeno 30.107 doza.

 Podsjetio je da je na nedavnom sastanku u Vladi FBiH najavljen dolazak većeg broja cjepiva i da je zdravstveni sustav u ovom kantonu spreman da izvrši masovnu imunizaciju. U tom smislu naloženo je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) da pripremi izmjene Plana imunizacije, kojima bi se omogućila masovna imunizacija stanovništva.

 - Pozivamo sve one koji su neodlučni i protiv cijepljenja da još jednom razmisle da nam se sutra ne desi da imamo dovoljno cjepiva, ali da građani ne žele da se cjepe - rekao je Jupić.

 Napomenuo je da se očekuje dolazak i veće količine kineskog cjepiva Sinofarm, koje je zasad priznato u zemljama okruženja Hrvatskoj i Sloveniji, a očekuju se i cjepiva drugih svjetskih proizvođača.

 Jupić je istakao da na nivou države BiH još nije uveden jedinstven dokument o cjepljenju, te da će INZ dotad nastaviti izdavati tzv. "žuti karton" koji je priznat na granicama.

 Krizni stožer izvršio je raspodjelu 22.000 briseva, od čega 20 posto bolnicama u Zenici i Tešnju a ostatak domovima zdravlja, dok je po istom modelu izvršena i raspodjela 3.680 brzih antigen testova za korona virus.

 

Press služba ZDK