Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Zavidovići: Odgađa se tradicionalna manifestacija „Ljeto u gradu“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Poštujući važeće naredbe i higijensko-epidemiološke mjere, Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, vezane za pandemiju Coronavirusa Općina Zavidovići odgađa održavanje tradicionalne manifestacije „Ljeto u gradu“.

Naime, na svojoj posljednoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o produženju dosadašnjih epidemioloških mjera a koje se odnose na broj osoba koje se mogu okupljati u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Broj osoba koje se mogu okupljati u zatvorenom prostoru je 50, a na otvorenom 100 osoba.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ostavila je mogućnost okupljanja i većeg broja osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz uvjet posjedovanja negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati, ili potvrde o prebolovanom COVID-19, ne starijom od šest mjeseci, ili potvrde o završenom cijepljenju.

Za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja. Organizator je dužan izvršiti prijavljivanje održavanja skupa u skladu sa propisima o javnom okupljanju, kao i kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva.

U slučaju nemogućnosti poštivanja naredbi pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova su primorani spriječiti takve događaje.

Obzirom da nije moguće ispoštovati mjere koje se odnose na kontrolirano okupljanje osoba, naročito na otvorenom prostoru Općina Zavidovići i Općinski načelnik donijeli su odluku o odgađanju tradicionalne manifestacije „Ljeto u gradu“.

Dakle, kada je u pitanju odgađanje pomenute kulturno-zabavne manifestacije bitno je naglasiti da se ne radi o samovolji Općinskog načelnika niti o samovolji službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) već o poštivanju epidemioloških mjera propisanih od nadležnih kriznih stožera.

Ukoliko Federalna Vlada i Federalni krizni stožer ublaže trenutno važeće naredbe a vezano za provođenje epidemiloških mjera Općina Zavidovići će u skladu s tim pristupiti organizaciji manifestacije „Ljeto u gradu“.

Tradicija organiziranja kulturno-zabavnog programa pod nazivom „Ljeto u gradu“ počela se obilježavati od 2001. godine. Manifestacija je postala jedna od ljetnih prepoznatljivosti grada, a sve zahvaljujući bogatom i raznolikom programu. U sklopu manifestacije organizirane su predstave, koncerti, književne večeri, promocije knjiga, večeri sevdaha i ostala događanja koja su privlačila velik broj ljudi, ne samo iz Zavidovića, već i iz drugih gradova.

(Zdici.info)