Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Domu zdravlja Zavidovići ustupljen mamografski aparat

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) donijela je odluku o ustupanju na trajno korištenje mamografskog aparata JU "Dom zdravlja" Zavidovići, čiju je nabavku financirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS) u okviru projekta "Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH".

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je Vlada ovom odlukom završila sve pravne procedure za prvu fazu projekta, kojeg zajedno realiziraju Zeničko-dobojski kanton i partner iz italijanske regije Pijemonte - Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina, saopćeno je iz ZDK.

- Vrijednost aparata je gotovo 200.000 KM, koji smo po dogovoru ustupili na korištenje Domu zdravlja Zavidovići. Time smo i geografski pokrili područje ZDK i naš projekt skrininga raka dojke, koji je vrlo značajan - kazao je Jupić.

Projekt je započeo u veljači prošle godine, ali je pandemija virusa korona usporila njegovu realizaciju. Njime je predviđena nabavka ukupno dva digitalna mamografska aparata koji će biti smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zavidovići, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.

Ranije je Vlada ZDK-a, shodno preuzetim obavezama, izvršila nabavku jednog mamografskog aparata kojeg je ustupila Kantonalnoj bolnici Zenica.